Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natte maanden gaven boost aan kikkers en padden

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rugstreeppad door michel66

© michel66

Kikkers, padden en salamanders in Nederland hebben deze lente en zomer "een boost" gekregen, zegt amfibieënexpert Jelger Herder van Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (RAVON). De reden daarvoor is de vele regen van de afgelopen maanden.

Na een periode van zonnig weer, heeft het dinsdagnacht en woensdagochtend weer flink geregend in de meeste delen van het land. Kikkers, padden en salamanders leggen grote hoeveelheden eitjes in water, vertelt Herder. Het aandeel eitjes dat kan uitgroeien wordt beïnvloed door hoeveel voedsel er beschikbaar is. Door de vele regen van de afgelopen maanden was een groter deel van het landschap bedekt met water dan andere jaren. Op sommige plekken stond voor het eerst in decennia water. "Larven hadden een veel groter oppervlakte om voedsel in te zoeken. Zo kon een groot aantal larven uitgroeien."

Meer jonge kikkers en padden

Sommige plekken waar Herder normaal komt om het aantal kikkers en padden in de gaten te houden, waren afgelopen jaren in de zomers drooggevallen. Nu kon hij er snorkelen. De tellingen via het Meetprogramma Amfibieën zijn nog bezig en de resultaten komen pas volgend jaar, aldus Herder. Maar hij verwacht dat er veel meer jonge amfibieën het land op zijn gekomen dan voorgaande jaren. Als na een natte lente een droge zomer volgt, kunnen amfibieën alsnog uitdrogen. Doordat de zomer ook nat bleef, hadden de dieren het ook in die maanden relatief makkelijk.

Welk effect de mogelijk grotere hoeveelheid kikkers, padden en salamanders heeft voor de langere termijn is volgens Herder moeilijk te zeggen. Later dit jaar gaan ze in winterslaap en pas volgend jaar of het jaar daarop leggen ze nieuwe eitjes. Hoe die het gaan doen is mede afhankelijk van hoeveel regen er dan valt en dus hoe groot de wateren zijn waarin de dieren zich kunnen voortplanten.

Verspreiding kamsalamaders

Maar na jaren van droogte in Nederland konden veel soorten deze natte maanden in elk geval wel gebruiken, zegt Herder. "Afgelopen jaren baarden echt wel zorgen." Zo liep de verspreiding van kamsalamanders terug. Dit jaar pakken sommige soorten echt hun kans, ziet Herder. Zo maakt de rugstreeppad goed gebruik van het water dat er nog staat. "Die gaan nu nog voor een tweede of derde leg."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.