Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natte lente geeft problemen voor vogels

  •    •  
19-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
929 keer bekeken
  •  
juweeltje_van_een_vogel_de_vuurgoudhaan_618e7d9e5376e_small

Ondergelopen nesten, onderkoelde kuikens en minder voedsel dan normaal: het extreem natte en relatief koude weer van dit voorjaar heeft volgens Vogelbescherming Nederland veel negatieve effecten op vogels. "Een aangenamere zomer kan voor sommige soorten nog een oplossing bieden", hoopt de organisatie.

Problemen van vogels vastgelegd en gevolgd

Via het programma Beleef de Lente laat de Vogelbescherming met nestcamera's zien hoe het gaat met vogels die net jongen hebben gekregen. Daarmee ontstaat direct ook een beeld van de problemen waar soorten tegenaan lopen.

Zo liep het slecht af met de ooievaars die werden gevolgd: de jongen zijn door onderkoeling gestorven. "De natte omstandigheden maakten het voor de oudervogels moeilijk hun jongen warm te houden en te voeden", legt de organisatie uit. Ook bij de kerkuilen die werden gevolgd, zat het weer tegen. Gehinderd door de regen, slaagden de ouders er niet in genoeg prooien te vangen voor hun jonkies. Slechts drie van de zeven uiltjes hebben het gered.

Ook andere vogelsoorten hebben het moeilijk, onder meer doordat ze minder goed insecten kunnen vangen. "Insecten, een belangrijke voedselbron voor veel vogels, kruipen door een lagere temperatuur weg bij regen, waardoor het voor oudervogels moeilijker is om voldoende voedsel te vinden. Dit kan leiden tot verhongering of verminderde groei van jonge vogels."

Voor vogels die aan het water leven, zijn plotselinge hoge waterstanden dan weer funest. "Zo zijn door het hoge water vorige maand in het oosten van het land duizenden nesten van de oeverzwaluw ondergelopen. Ook andere nesten staan onder water, zoals van soorten als bosrietzanger, visdief en kievit", somt de Vogelbescherming op.

Beter vooruitzicht voor vogels komende periode

Inmiddels zijn de vooruitzichten wel iets gunstiger geworden. Dat biedt hoop: "Voor sommige vogelsoorten zoals de huismus, spreeuw of merel is het nog niet te laat voor een tweede of zelfs derde broedsel. Het is te hopen dat het weer snel verbetert, zodat deze vogels die meerdere legsels hebben nog een nieuwe kans krijgen", klinkt het. Ook de oeverzwaluw hoort tot de soorten die na een mislukte poging nog eens kunnen proberen een nestje te bouwen om nageslacht groot te brengen.

Volgens KNMI-cijfers waren de laatste twaalf maanden natter dan ooit tevoren. Dat heeft volgens het instituut "alles te maken met klimaatverandering". De Vogelbescherming constateert dat dit "een extra uitdaging" oplevert voor vogels, bovenop factoren als verstedelijking en de intensieve landbouw.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.