Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Iedereen kan meedoen met de Nationale spinnentelling

  •  
12-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
902 keer bekeken
  •  
viervlekwielwebspin_Marcel Versteeg

Viervlekwielwebspin

© Marcel Versteeg

Wat hebben de getijgerde lijmspuiter, de boomzesoog en de gewone tandkaak gemeen? Het zijn alle drie spinnen, die je in deze periode in je huis of tuin kunt tegenkomen. En dat komt goed uit want dit weekend is de Nationale Spinnentelling. Iedereen kan meedoen, op zoek naar alle achtpotigen van Nederland. Zondag gaan we op spinnenjacht bij het Naardermeer, met Andrea Dekkers van het Natuurmuseum Brabant.

Kruisspin op nummer 1

Sinds de telling wordt gehouden is er één soort die elk jaar op nummer 1 eindigt: de kruisspin.

Al lijkt het gemiddelde aantal van deze spin, per tuin wel af te nemen. EIS Kenniscentrum Insecten is benieuwd of die daling doorzet. Zeker met de wetenschap dat de zomer behoorlijk regenachtig was. De kruisspin is een vrij groot (vooral het vrouwtje) en vlekkenpatronen op de rug in de vorm van een kruis. De kleur van het lijf varieert van vaalgeel tot donkerbruin. Het dier komt veel voor in tuinen, omdat daar veel schaduw is, weinig wind en ze er makkelijk een web kunnen maken. De kruisspin maakt in zo’n 20 minuten een wielweb, waarbij het centrum zich iets boven het midden bevindt. Vliegt er een prooi in het web dan wordt deze vaak eerst ingesponnen tot een pakketje en later pas uitgezogen. De kruisspin zet haar maaltijd in een ‘soepmaaltijd’ om.
Kruisspin__Jinze_Noordijk_verkleind.jpg

Kruisspin

© Jinze Noordijk

Getijgerde lijmspuiter

De getijgerde lijmspuiter is een aanmerkelijk kleinere spin (3-6 mm), dat wel een beetje aan een tijger doet denken. Het lijfje is gelig en heeft een mooi patroon met vlekken. De spin is een vrij algemene soort en is vooral te vinden in onze huizen. De lijmspuiter gaat ’s nachts lopend op zoek naar prooidieren. Eenmaal gevonden dan spuit de spin er zigzag een kleverige en giftige spinselsubstantie overheen. De jager kan de prooi nu openbijten en leegzuigen.
Getijgerde_lijmspuiter_Hans_Jonkman.JPG

© Foto: Hans Jonkman

Koffieboonspin

Dit spinnetje is familie van de kogelspinnen, waartoe de zwarte weduwe ook behoort. Het achterlijfje lijkt op een koffieboon, vandaar de naam. De spin maakt een zogenaamde ‘galgweb’. Als een prooi tegen de strakgespannen draden aanloopt blijft ze kleven en komt de draad los van de bodem. De koffieboonspin merkt de vangst aan de trillingen, die de prooi in het web veroorzaakt. Deze webben zijn zowel in als aan gebouwen te vinden. Bijzonder aan deze spin is dat het mannetje met een soort ‘balts’ – een tjirpend geluid - het vrouwtje probeert te verleiden.
koffieboonspin_André Karwath

© Koffieboonspin, Foto: André Karwath

Top drie

De Spinnentelling is een evenement dat ooit is opgestart door EIS Kenniscentrum Insecten, Vroege Vogels, Naturalis en Natuurmuseum Fryslân en is nu onderdeel van Jaarrond Tuintelling. De afgelopen jaren zijn tijdens de spinnentellingen in totaal zeventig soorten spinnen waargenomen. In de top drie van de afgelopen jaren staan behalve de kruisspin ook de grote trilspin en de venstersectorspin.

Kijk hier voor de spinnenzoekkaart.

Spinnenexpert Andrea Dekkers is ook te horen in de Vroege Vogels podcast over spinnen. Beluister het hier.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.