Nationale Klimaattop
21-10-2016
• leestijd 1 minuten
Staatssecretaris Sharon Dijksma van milieu organiseert woensdag voor het eerst een Nationale Klimaattop. De conferentie gaat over hoe we hier moeten omgaan met de afspraken die vorig jaar in Parijs zijn gemaakt. Kortom, hoe gaan we met zijn allen voorkomen dat de wereld met meer dan 1,5 graad opwarmt. In Vroege Vogels een gesprek Joris Thijssen, de nieuwe directeur van Greenpeace Nederland. Hij gaat op de Klimaattop in debat met niemand minder dan premier Rutte.
De timing van deze klimaattop is interessant. Zo is er in Nederland een levendig debat over hoe het nu verder moet met onze kolencentrales. Volgens de milieuorganisaties en een meerderheid van de Tweede Kamer moeten ze allemaal (op termijn) dicht. Het kabinet spreekt zich binnenkort uit over de toekomst van onze centrales.
De jongste Nationale Energieverkennis (de NEV), die vorige week verscheen, deed ook flink wat stof opwaaien. Volgens deze studie van het Planbureau voor de Leefomgeving komen de doelen van het energieakkoord eindelijk in zicht. Het kabinet lijkt de nieuwste cijfers te zien als een overwinning. 'We zijn op de goede weg'. Milieuorganisaties zijn behoorlijk kritisch, vooral op de onderliggende berekeningen van dit rapport.
Tegelijkertijd is de alom gerespecteerde Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (de WRR) zeer kritisch over het Nederlandse klimaatbeleid, op de lange termijn.
In Vroege Vogels een gesprek met de nieuwe directeur van Greenpeace Nederland, Joris Thijssen. De milieuorganisatie zit al vanaf het begin aan tafel bij de onderhandelingen over het energieakkoord.