Nationaal grondstoffenakkoord voor recycle-economie
• 14-09-2016
• leestijd 2 minuten
Om de Nederlandse economie in 2050 volledig te laten draaien op herbruikbare grondstoffen komt er een nationaal grondstoffenakkoord. Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) en minister Kamp (Economische Zaken) gaan snel afspraken maken met het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties om tot een honderd procent circulaire economie te komen. Dijksma maakt bovendien 27 miljoen vrij voor een betere afvalscheiding zodat er minder op de vuilstort belandt en in plaats daarvan als waardevolle grondstof wordt hergebruikt. Ook wordt dit geld ingezet voor nieuwe innovaties om verpakkingen en producten beter recyclebaar te maken.
Kampioen hergebruik
Dijksma: 'We hebben een extra aarde nodig als we doorgaan met in dit tempo de schaarse grondstoffen uit de bodem te halen. Nu zijn producten vaak niet opnieuw bruikbaar of worden ze zelfs ontworpen voor kortdurend gebruik. We moeten af van deze wegwerpmentaliteit. Nederland is al kampioen in hergebruik en met dit grondstoffenakkoord met alle partijen maken we nu definitief de omslag naar die circulaire economie.'
Hergebruik bespaart energie
Nederland is teveel afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland, zoals metalen voor de electronica-industrie. Door bijvoorbeeld afgedankte smartphones helemaal te recyclen, kunnen de metalen worden gebruikt in nieuwe telefoons. Het is de bedoeling dat bouwbedrijven hun sloopafval van oude gebouwen als materiaal gebruiken in nieuwe gebouwen. Ook daarover worden afspraken vastgelegd in het grondstoffenakkoord. Omdat voor het hergebruik veel minder energie nodig is dan bij het verwerken van nieuwe grondstoffen, wordt het milieu ook ontzien omdat er minder broeikasgassen worden uitgestoten.
27 miljoen voor minder afval
Met de 27 miljoen die op intiatief van Dijksma wordt vrijgemaakt, willen ze onder meer alle 7000 basisscholen in Nederland straks de mogelijkheid geven om hun afval beter te scheiden. Ook worden milieubelastende producten aangepakt, zodat er alternatieven komen voor niet te recyclen verpakkingen zoals chipszakken en soeppakken. Om nog meer duurzame intiatieven van de grond te krijgen gaat het kabinet ook aan tafel met de drie grootste banken die al hebben aangegeven investeringen in circulaire projecten te willen ondersteunen. Nu krijgen innovatieve bedrijven soms moeilijk financiering voor circulaire innovaties die zich in de praktijk nog niet hebben bewezen.
Bruggen van Nederlands gras
Voor inwoners moet het makkelijker en overzichtelijker worden om hun huisafval te kunnen scheiden, daar spelen de gemeenten een belangrijke rol in. Nu nog zijn het vooral de grotere steden waar teveel bruikbaar afval gewoon in de grijze bak verdwijnt. Door het grondstoffenakkoord wil het kabinet ook nieuwe duurzame grondstoffen een impuls geven. Zo kunnen bijvoorbeeld bruggen en sluisdeuren gemaakt worden van composietmateriaal, met als grondstof gras dat in Nederland groeit.
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu