“NAM had grote invloed op gasbesluit”
• 18-11-2016
• leestijd 2 minuten
Gasbedrijf NAM had veel meer invloed op het besluit over de maximale gaswinning in Groningen voor de komende jaren dan tot nu toe bekend was. Dat blijkt uit correspondentie tussen de NAM (Shell) en het ministerie van Economische Zaken, die Milieudefensie met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) heeft opgevraagd. Milieudefensie heeft een korte analyse van de stukken gemaakt en een vervolg-WOB ingediend.
Ike Teuling, campagneleider Energie bij Milieudefensie: “Toen ik de stukken las, sloeg ik echt steil achterover. Ik had wel wat inmenging verwacht, maar het blijkt dat Shell en EZ werkelijk alles met elkaar afstemmen, van beleidsstukken, beantwoording van Kamervragen tot aan het opstellen van Kamerbrieven en mediareacties.”
Uit de stukken, waarin grote delen zijn zwartgelakt vanwege ‘bedrijfsgevoelige informatie’, doemt het beeld op van de nauwe banden tussen de NAM en het ministerie. Zo vroeg het ministerie de NAM regelmatig om input op beleidsstukken. De gezamenlijk geformuleerde standpunten werden vervolgens gepresenteerd als die van het ministerie, zonder de inmenging van de NAM/Shell te benoemen.
Ike Teuling: ‘Ik vraag me af wie de koers bepaalt als het om de Groningse gaswinning gaat. Ook krijg je de indruk dat NAM het ministerie soms behoorlijk voor het blok zet. En het lijkt erop dat het gaswinningsbesluit is genomen op basis van heel veel onzekerheden en aannames, die vooral gunstig uitpakten voor de NAM. Dat is totaal onacceptabel: een ministerie moet haar beleid niet laten bepalen door een fossiel bedrijf met financiële belangen, maar door de Nederlanders die het vertegenwoordigt en juist moet beschermen tegen uitwassen van dit soort bedrijven.’’