Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nachtvlinders van Landtong Rozenburg

  •    •  
25-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1043 keer bekeken
  •  

Niet alleen de dagvlinders worden bijgehouden op Landtong Rozenburg, er is ook aandacht voor de vele nachtvlinders die hier voorkomen. Daarin heb je ook nog onderscheid tussen nachtactieve en dagactieve nachtvlinders. Eén Rozenburger, Karel Rijsdijk van KNNV Hollandse Delta, is veel bezig met inventarisaties. 

Bijzondere wilgenwespvlinder

Een bijzondere soort die we hier tegenkomen is de wilgenwespvlinder. Deze ‘dagactieve nachtvlinder’ is best algemeen, maar wordt toch niet vaak door mensen gezien. Om hem in het veld op te speuren is ook vrij lastig, maar dankzij speciale vallen is het een van de meest simpele soorten om te vangen op het moment. Je zet de val ergens neer en als er een in de buurt zit, dan heb je hem vaak al te pakken binnen een kwartier.

Als vlinder is de soort niet afhankelijk van wilgen en hoef je ze dus ook niet bij wilgen te zoeken. Wel is het zijn waardplant. De wilgenwespvlinder legt haar eieren op de boom, waarna de rupsen zich in de bast ingraven. Hier verblijven ze dan twee jaar lang. Ze komen veel voor langs de grote rivieren, maar ook bijvoorbeeld natte duinvalleien. Landtong Rozenburg met zijn duinachtige structuur omklemd door rivieren is dus een ideale locatie voor deze bijzondere verschijning.

Jarenlang trekvlinders vangen

Karel vangt heel het jaar lang nachtvlinders op Landtong Rozenburg. Veel in zijn tuin in Rozenburg, maar ook in het natuurgebied. Op een goede avond vang je allerlei soorten. Net als bij vogels, heb je bij vlinders ook trekkende soorten, de vlindertrek. Rozenburg ligt op de route van veel vlindersoorten die langs de kust trekken. Vanaf mei komen de meeste ons land binnen, waarbij ze over de Rotterdamse haven vliegen en dan terecht komen in de groene, bloemrijke Landtong.

Daarnaast vergelijkt Karel zijn vondsten met de resultaten van een medevlinderaar die in Brielle en Oostvoorne inventariseert. Over het algemeen krijgen zij vergelijkbare resultaten, maar soms springt Rozenburg er opeens uit met een gekke soort. Dit zijn vlinders die met het bijvoorbeeld de boten meeliften en zo in de Rotterdamse haven terecht komen, en ook op de Landtong. De gepluimde snuituil uit Gent bijvoorbeeld, en een microvlinder uit Engeland. Het kan zo maar zijn dat deze soorten meeliften met boten richting de Rotterdamse haven en op die manier op de landtong terecht komen.

Kijk zaterdag 26 augustus 2023 naar de uitzending over Landtong Rozenburg om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor