Nachtvlinder onder stroboscopische verlichting
© Rogier Maaskant
Overdag zien de meeste 'micro's', nachtvlindertjes of motjes er nogal saai uit. Maar als fotograaf Rogier Maaskant 's nachts zijn camera erop richt en de diertjes met een stroboscoop belicht, gaat er een compleet nieuwe wereld open. "Ik wil mensen bewust maken van de magische wereld van de insecten."
De eerste verrassing is de kleur van veel nachtvlindertjes. Als je ze 's nachts ineens kan zien vliegen, met dank aan het flitslicht van Maaskant, blijken ze veel kleuriger te zijn dan de bruine beestjes die je overdag soms ziet zitten. De 'verschillende' vlindertjes op de foto's hierboven zijn dus eigenlijk één diertje dat meer dan tien keer binnen één seconde door de stroboscoop werd belicht. Maaskant: "De natuur heeft het voor het zeggen in mijn foto's. Ik ren letterlijk met mijn camera achter een vlindertje aan, zonder door de zoeker te kunnen kijken. Meestal zie ik thuis op de computer pas wat ik heb gefotografeerd."
Kortzuiger
© Rogier Maaskant
Maaskant is bezig om zijn innovatieve manier van insectenfotografie in een nieuw boek te vatten. De boodschap: insecten zijn al 350 miljoen jaar op aarde zonder er een potje van te maken. De eerste mensachtige verscheen nog maar 2 miljoen jaar terug, en kijk eens hoe we de planeet de laatste eeuwen verpesten ...
Maaskant probeert de productie van zijn boek te financieren via een crowdfunding op het platform Voor de kunst.
Meer over:
nachtvlinderMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.