Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 26 juni 2022 terug op de volgende startpunten:
0:10:25 - Leven met een ooievaar
0:35:00 - Ode aan de gele lis
0:46:15 - Ruby’s safari
1:13:20 - Nachtvlindernacht
1:38:10 - Fossielvrij textiel
2:30:20 - De insecten van het kronendak
Wonen te midden van een ooievaarskolonie: het overkwam Marijn en Redmond O’Hanlon toen ze van de grote stad naar Drenthe verhuisden. Niet ver van ooievaarsstation de Wijk gaat het goed met de ooievaar. Er zitten nesten bij de buren, op de spoorlijn die langs het huis loopt en zelfs op hun eigen dak. In het nieuwe boek ‘een jaar in de tuin van White Stork Farmhouse’ schrijft Marijn over hoe het is om samen te leven met een ooievaar. Wat kun je leren over de ooievaar, als je op dezelfde plek woont?
Marijn en Redmond O'Hanlon
© Vroege Vogels
De grijze stipspanner, de bonte brandnetelbladroller en de gewone worteluil. Dit zijn drie van de ruim 700 nachtvlindersoorten, die je nu kunt zien als je je best doet. Op vrijdagavond 1 en zaterdagavond 2 juli kan je aan de slag tijdens de Nationale Nachtvlindernacht. In heel Nederland zijn er excursies. Daarbij worden nachtvlinders gelokt met een lamp of met stroop, waarna ze rustig kunnen worden bekeken. Boswachter en nachtvlinderliefhebber Luc Hoogenstein gaat zondagochtend met ons op zoek naar exemplaren bij het Naardermeer. Kijk hier voor meer informatie over de Nationale Nachtvlindernacht.
Het is een fraaie oeverplant met grote gele bloemen en hij komt in bijna heel Nederland voor: de gele lis. Een soort die tot de verbeelding spreekt, want de ‘Fleur de Lys’ is al vele eeuwen het symbool geweest van de Franse koningen. Jac. P. Thijsse, de grote natuurman van een eeuw geleden, dacht destijds dat de bloem van de gele lis twee verschillende standen had om zo verschillende insecten te lokken. Maar ecoloog Caroline Elfferich heeft ontdekt dat dat verhaal niet klopt.
Caroline Elfferich bij de gele lis
© Henny Radstaak
Kevers, mieren, pissebedden en vliegen: al decennia lang kijken onderzoekers naar insecten die in het bos leven. Dat doen ze op de grond, tussen de struiken en in de bodem. Maar welke insecten leven boven in de boom? In het kronendak? Fabian Meijer van Bosgroepen Zuid Nederland onderzoekt dit voor het eerst in de Kaaistoep. De winterlinde blijkt de biodiversiteit van het grove dennenbos flink op te krikken: zo vond hij daar hoog in de boom de zwartspriethommelkever.
Zwartspriethommelkever
© Tim Faassen
Honderd jaar geleden liep iedereen rond in plantaardig textiel. Maar als je tegenwoordig naar het labeltje in je kledingstuk kijkt, is het vaak gemaakt van polyester, en dat wordt weer gemaakt van aardolie. En met de hoeveelheid kleding die we tegenwoordig bezitten, volgens het CBS vijftig stuks jassen, broeken, truien en shirts en veertig stuks ondergoed, is dat niet duurzaam. Dat zeggen onderzoekers Paulien Harmsen van Universiteit Wageningen en projectleider Cor van Oers. Zij doen onderzoek naar hoe we die oude gewassen weer terug in de markt kunnen krijgen.
‘Voor een safari hoef je niet naar de savanne.’ Dat is Ruby’s motto. In het park om de hoek zit veel meer wild dan je denkt. En dat laat ze je zien. In Ruby’s safari gaat het vrolijke meisje Ruby Vos op zoek naar de vijf mooiste vogels van de stad. Geschreven door haar vader Bart Vos, die zodra het kan met zijn dochtertje Ruby de natuur intrekt.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.