Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mysterieuze raaf

  •  
23-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
609 keer bekeken
  •  
Eind negentiende eeuw kwam de raaf nog in heel Nederland voor, met uitzondering van Zeeland. In de jaren twintig van de vorige eeuw is de raaf echter volledig uitgeroeid in ons land. Dat gebeurde door jagers, die hun hazen en fazanten wilden beschermen tegen raven, en door schapenboeren. Raven zijn aaseters, en het gerucht ging dat raven ook stervende of gewonde schapen te grazen namen en dan de ogen uitpikten. Daarom werd de raaf systematisch uitgemoord. En omdat het een aaseter is, is dat vrij eenvoudig te doen: je vergiftigt een dood beest en klaar ben je. Ook in de rest van Europa ging het niet anders, en zo was de raaf vrijwel uitgestorven in Europa.
In de periode 1969-1992 zijn een paar honderd Duitse raven uitgezet in ons land. Na jaren van wisselend succes heeft de soort zich op de Veluwe inmiddels goed gevestigd; het merendeel van de broedparen komt daar voor. Daarbuiten komt de raaf in kleine aantallen voor op de Utrechtse Heuvelrug en in Salland, de Achterhoek, Drenthe en Flevoland.
Familie van de kraaiachtigen
De raaf behoort tot de familie van de kraaiachtigen. Hoewel hun gekras weinig melodieus klinkt, behoren deze vogels toch tot de zangvogels. Hoe houd je al deze zwarte schreeuwers uit elkaar? Een kleine handleiding.
De zeldzame raaf ( Corvus corax ) is de grootste van het stel: hij kan wel 65 centimeter hoog worden, met een vleugelwijdte van 1 meter 20.
De zwarte kraai ( Corvus corone ) lijkt sterk op de raaf maar is een stuk kleiner en je ziet ‘m véél vaker.
Ziet u een zwarte kraai met een grijze snavelaanzet? Dan is het een roek   ( Corvus frugilegus ).
De kleinste van het stel is het brutale kauwtje ( Corvus monedula ), herkenbaar aan z’n grijze gloed en vrolijke kraaloogjes.
De bonte kraai  ( Corvus cornix ) met z’n grijze spencer is de zeldzaamste van de familie.
Een typisch geval is de huiskraai  ( Corvus splendens ), een exoot uit Azië die rondom Hoek van Holland nestelt. Sommige deskundigen zijn ‘m liever kwijt dan rijk.
De ekster  ( Pica pica ) en de gaai ( Garrulus glandarius ) horen ook nog bij de kraaienfamilie, maar die zijn door hun opvallende verenkleed veel makkelijker te onderscheiden van de rest.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor