De zeldzame watersnip is hét icoon van de Drentsche Aa. Er zijn weinig gebieden in Nederland waar de watersnip in deze aantallen te zien is. Sterker nog, de watersnip floreert in het gebied. Volgens de Vogeltelgroep Drentsche Aa gaat het om tientallen vogels en het is dan ook een top-gebied in Nederland. Maar hoe kan dat eigenlijk? Wat is recept voor succes?
Watersnippen floreren bij omstandigheden die de meeste mensen ‘zeiknat’ zouden noemen. Denk aan grote, ondiepe plassen water en poeltjes met een lekkere laag modder. Precies daar waar wij tot onze enkels in de blubber staan, is het voor de watersnip ideaal foerageren met zijn lange, dunne snavel. En als er dan ook nog hoog gras en wat bladeren te vinden zijn, de ideale broedplek, is het plaatje compleet. En laten de natte beekdalgraslanden in de Drentsche Aa precies aan al deze voorwaarden voldoen.
Watersnip klinkt als een geit
Rond deze tijd van het jaar klinkt er bovendien een bizar geluid boven het leefgebied van de watersnippen in de Drentsche Aa: een mysterieus, blatend gemekker. Veroorzaakt door de baltsvluchten van de watersnip. Het geluid komt niet uit het keeltje van de watersnip, maar is afkomstig van de vibrerende staartpennen, als de mannetjes zich met grote snelheid omlaag laten vallen. Vandaar dat de watersnip ook wel hemelgeit wordt genoemd. En dat wilde wij met eigen ogen en oren zien én horen.
Dus trekt Vroege Vogels TV, met de laarzen aan, het drijfnatte beekdalgrasland in op zoek naar de hemelgeit. Maar dan moeten de omstandigheden wel meezitten. Zo min mogelijk wind, niet teveel regen, en belangrijker nog: de vogels moeten er natuurlijk ook zin in hebben. Gaat het ons lukken dit zeldzame fenomeen te zien én te horen?
Vroege Vogels ontdekt de Drentse Aa, vrijdag 15 mei 2020 om 19.55u op NPO 2!