Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Muizenoorlog op Texel

  •  
27-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tot voor kort hadden de bijzondere, geheel zwarte waterspitsmuizen op Texel het eiland voor zich alleen. In 2006 werd echter de eerste huisspitsmuis er ontdekt. Op dit moment zijn het er al miljoenen en lijken ze de waterspitsmuizen volledig te verdrijven. Een positief effect van de muizenexplosie is dat de kerkuilen het op Texel ineens heel goed doen. Janine gaat op muizenjacht en doet een verrassende ontdekking bij de Texelse kerkuilen.
De huisspitsmuis ( Crocidura russula ) komt voor van Marokko tot Schiermonnikoog en van Westkapelle tot het uiterste westen van Oostenrijk. Nederland vormt dus het meest noordelijke leefgebied van deze soort. Het gaat goed met de huisspitsmuis in ons land. De soort kwam tot 1990 slechts sporadisch voor in Oost-Nederland en Zeeland. Anno 2013 is Nederland grotendeels dicht bevolkt.
De huisspitsmuis is vooral 's nachts actief. Hij jaagt op ongewervelde dieren zoals insecten, larven, pissebedden, slakken en wormen. Maar hij eet ook gewervelde dieren zoals hagedissen, jonge muizen en aas. De muis moet dagelijks zijn eigen lichaamsgewicht aan voedsel binnenkrijgen, ook in de winter.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.