Mirte Kruit is boswachter bij Natuurmonumenten op de Noord-Veluwe. Het gebied van de eerste gevestigde wolf in Nederland. Mirte geeft in deze monoloog een spoedcursus spoorzoeken in de lente. O.C. Hooymeijer is kunstenaar en schrijver. In 2019 haalde hij de shortlist van de Jan Wolkers Prijs met zijn boek 'De nieuwe gids voor de niet-bestaande vogels van Europa. Zijn credo is: '‘Ze zijn niet waar, maar hadden waar kunnen zijn". Een bijzondere monoloog heeft hij voor Vroege Vogels gemaakt.
Het is inmiddels een hype op internet. Botanical chalking, ofwel botanisch stoepkrijten. Een initiatief van onder meer de Hortus in Leiden om de mensen meer bewust te maken voor wilde planten. Planten tussen de stoeptegels, wel te verstaan. Planten die menigeen zullen zien als onkruid. Volgens de Hortus zouden we meer oog moeten hebben voor deze 'taaie rakkers' onder de planten. Van grote weegbree tot stinkende gouw. Het idee is om met krijt de naam van deze plantjes op de stoep te kalken. En zo wandelaars wat bewuster te maken van de natuur onder hun voeten.
De rivierdonderpad is anders dan de naam doet vermoeden een klein visje. Door toenemende concurrentie van een exotische vis - de zwartbekgrondel - leek de soort rond Amsterdam bijna te zijn weggevaagd. Daarom hebben biologen hier de afgelopen jaren onderoek gedaan naar de rivierdonderpad. Op een bijzondere manier, ontdekt verslaggever Jesper Buursink, namelijk met een zaklamp.
Fenolijn 035-6711338
Jonge merels, net uitgevlogen bosuiljongen, de eerste grauwe vliegenvangers, het landkaartje en een braamsluiper. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder ook nog een melding van de laatste regenwulpen van de lente, natuurlijk gierende gierzwaluwen en exotische schildpadden. Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.