Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mogelijk geen krimp voor pulskorvisserij

  •  
21-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Sumwing kotter

© Rob Buiter

De Nederlandse kottervloot die met behulp van stroomstootjes onder meer tong uit de Noordzee haalt, hoeft mogelijk toch niet kleiner te worden. De beperkingen op de zogeheten pulsvisserij kunnen na 2020 worden opgeheven als het aan de visserijcommissie van het Europees Parlement ligt. Er moet dan wel met onderzoek aangetoond worden dat deze vorm van visserij niet schadelijk is voor het zeebodemleven.

Pulskor

Ongeveer tachtig Nederlandse kotters hebben nu een ontheffing om te vissen met een sleepnet (de pulskor) dat de zeebodem niet omwoelt, maar de vissen met elektriciteit opschrikt. De kotters hebben toestemming vanwege een onderzoeksvergunning die is afgegeven door de Nederlandse overheid. Een meerderheid van de 28 EU-lidstaten wil deze praktijk aan banden leggen, tot onvrede van de Nederlandse regering. Onder meer Franse vissers hebben niet geïnvesteerd in deze Nederlandse innovatie en vrezen de concurrentie.
Het voorstel om de vismethode toe te staan kreeg een kleine meerderheid in de parlementscommissie. Als het gehele parlement het overneemt, moeten de daaropvolgende onderhandelingen met de lidstaten duidelijk maken wat de nieuwe regels worden.

Reacties

Minister Carola Schouten (Visserij) is "uiteraard blij met deze uitkomst. Logisch ook, gezien alle voordelen van de pulsvisserij: veel minder bodemberoering, minder ongewenste bijvangst en een halvering van het brandstofverbruik van de kotters. Onze inzet blijft dat de pulsvisserij in 2020 breed wordt toegestaan, uiteraard binnen de geldende quota. Pulsvisserij is de toekomst."
De Partij voor de Dieren wil het verbod op pulskorvisserij juist handhaven. "Pulskorvisserij is een schadelijke methode die al decennia lang verboden is, net als het gebruik van explosieven en gif. Een techniek waarbij vissen met stroomstoten visnetten worden ingejaagd is niet diervriendelijk of duurzaam te noemen. Vissen als de kabeljauw kunnen zelfs hun rug breken door de stroomstoten die ze krijgen. Ook is niet duidelijk hoe andere dieren onder water, zoals haaien en roggen, reageren op de elektriciteit in hun leefomgeving. De laatste vissen uit zee halen door dieren onder stroom te zetten, is niet de manier om onze zeeën en oceanen te redden,” aldus Hazekamp.
Vroege Vogels Radio maakte onlangs een reportage over de pulskorvisserij
Bron: ANP

Meer over:

pulskorvisserij
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.