© pixabay
Zelfs als het lukt om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen, is de Noordpool in de zomer tussen 2030 en 2050 mogelijk al ijsvrij. Daarmee kan het zee-ijs in het noordpoolgebied tien jaar eerder gesmolten zijn dan aanvankelijk werd verwacht, concluderen onderzoekers dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
Het VN-klimaatpanel IPCC liet al zien dat tegen 2050 het zee-ijs in de zomers op de Noordpool vrijwel geheel zal verdwijnen in scenario's waarin de uitstoot van broeikasgassen doorgaat zoals nu het geval is, en daarmee de aarde verder opwarmt. Het team van onderzoekers, onder meer uit Zuid-Korea en Duitsland, laat nu met behulp van satellietgegevens zien dat ook bij een lage uitstoot de maand september mogelijk ijsvrij wordt na 2030.
Aan het einde van de zomer, in september, ligt over het algemeen het minste zee-ijs in het noordpoolgebied, bevestigden de meetgegevens van de onderzoekers. Ook zagen ze erin terug dat er sinds 2000 elke september minder zee-ijs ligt.
Volgens de onderzoekers moet men zich erop voorbereiden dat de Noordpool in de nabije toekomst elke zomer ijsvrij zal zijn. Het kan grote gevolgen hebben voor samenlevingen en ecosystemen "binnen en buiten het noordpoolgebied".
"Dit is het eerste grote deel van de aarde dat we gaan verliezen door klimaatverandering", zegt hoogleraar Dirk Notz van de universiteit in Hamburg in de Britse krant The Guardian. Hij is een van de auteurs van het onderzoek. "Mensen luisterden niet naar onze waarschuwingen." Hij wijst erop dat wetenschappers al tientallen jaren waarschuwen dat het zee-ijs op de Noordpool mogelijk zal verdwijnen in de zomer.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.