De G20 houdt donderdag en vrijdag een ministersconferentie in Napels over een duurzaam klimaatbeleid en de gecoördineerde bestrijding van pandemieën. De verzamelde ministers hebben deze kwesties in hun portefeuille.
De bewindslieden praten onder Italiaans voorzitterschap in het voormalige koninklijk paleis van Napels over bestrijding van de klimaatsverandering, versnelling van de overgang naar duurzame energie, een 'circulaire economie', waarbij industrie en productie zoveel mogelijk uitgaan van hergebruik van grondstof en materiaal, en de weg naar een meer biologische landbouw. Ze hebben het ook over de sociale gevolgen en over de financiële wereld die zo veel mogelijk zou moeten opereren in overeenstemming met de doelstellingen van het Parijse klimaatakkoord uit 2015.
De G20 bestaat sinds 1999 en is in principe een economisch overlegorgaan van negentien landen en de Europese Unie. Ze zijn samen goed voor circa 80 procent van de wereldhandel en twee derde van de wereldbevolking. Lid zijn Australië, drie Latijns-Amerikaanse en vier Europese mogendheden, Canada en de VS, Zuid-Afrika, Turkije, Rusland, Saudi-Arabië, India, Indonesië en de economische reuzen China, Japan en Zuid-Korea.