Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minister Kamp steunt mijnbouw in waddengebied

  •  
08-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
waddeneilanden_05.jpg
Ruim een maand na zijn bezoek aan Schiermonnikoog en Terschelling laat minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij volledige steun geeft aan de plannen voor gaswinning onder de Waddenzee. Daarmee doet Kamp geen recht aan wetswijzigingen die eerder door de Tweede Kamer zijn aangenomen om de schadelijke mijnbouwactiviteiten onder de Waddenzee te stoppen. Een zeer onaangename verrassing voor de eilanders die de minister vorige maand zo gastvrij ontvingen tijdens een werkbezoek.

Mooiste natuurgebied van Nederland

De Waddenzee is deze maand uitgeroepen tot Nederlands mooiste natuurgebied. Maar de minister die verantwoordelijk is voor de bescherming van dit natuurgebied blijft vasthouden aan het oude mijnbouwbeleid zonder een wakend oog voor de unieke natuurwaarden van de Waddenzee. Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging, is verbijsterd door de beslissing van de minister: ‘Fossiele brandstoffen moeten onder de grond blijven om klimaatverandering en zeespiegelstijging een halt toe te roepen. Juist de Waddenzee is extra gevoelig voor een stijging van de zeespiegel. Gaswinning draagt bij aan klimaatverandering en zorgt ook nog eens voor bodemdaling onder de Waddenzee zelf. Een explosieve combinatie waar de wettelijke beschermers voor moeten waken. Als minister Kamp de wensen van de Tweede Kamer op deze manier gaat uitvoeren in dit schitterende natuurgebied is dat het verkeerde signaal op de verkeerde plek. Het betekent denk ik ook dat we ons maar weer moeten voorbereiden op talloze kostbare en tijdrovende juridische procedures over mijnbouw onder de Waddenzee.’

Gaswinning Terschelling

Gaswinning op het eiland Terschelling zelf mag niet meer van de minister. Maar aan de Kamer laat hij weten dat het gas dat onder Terschelling zit gewoon weggehaald mag worden. ‘Totaal onverantwoord’, zegt Annet van Essen, voorzitter van gasTvrij Terschelling. ‘Het gas onder ons eiland is “vies” gas: het heeft heel veel CO2 dat met schadelijke chemicaliën verwijderd moet worden voor je het kan gebruiken en het zorgt voor extra broeikaseffect. Dat past toch niet in natuurgebieden! Ik heb begin oktober met de minister op een huifkar door het natuurgebied gereden. Toen liet hij weten dat wij hadden gewonnen, maar hij doet dus toch waar wij bang voor waren: alleen naar de letter van de wet kijken en niet naar de geest ervan. Die neemt hij dus totaal niet serieus.’

Gaswinning Schiermonnikoog

Ook het aardgas vlak voor Schiermonnikoog mag van de Minister gewoon weggehaald worden. Minister Kamp wijst de NAM er bovendien op dat vanaf de bestaande boorlocatie even ten noord oosten van Schiermonnikoog nog twee extra putten geslagen kunnen worden om het veld versneld leeg te trekken. ‘In de brief aan de Kamer beschrijft hij zelf de mazen in zijn eigen Mijnbouwwet waardoor mijnbouwbedrijven als Engie, Tulip Oil, Vermillion en Shell/Exxon (NAM) toch kunnen doen wat de Tweede Kamer eigenlijk wil verbieden.
De brief van de minister geeft een inkijkje in de manier waarop hij denkt de nieuwe Mijnbouwwet te kunnen uitvoeren. De nieuwe Mijnbouwwet is nog niet van kracht omdat de Eerste Kamer het wetsvoorstel nog moet goedkeuren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.