Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder vervuiling PFAS in Westerschelde, maar risico's natuur groot

  •    •  
17-12-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Westerschelde

Westerschelde

© Jeannette Parramore

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft Wageningen Marine Research onderzocht hoe chemische stoffen het voedselweb beïnvloeden van drie toppredatoren in de Westerschelde: de visdief, de bruinvis en de zeehond. Volgens een artikel op Nature Today tonen de resultaten aan dat vooral PFAS zich ophopen in het ecosysteem, waarbij zowel de wettelijke normen als de grenswaarden voor effecten worden overschreden.

De concentraties PFAS in dieren uit de Westerschelde zijn hoger dan in de Waddenzee, die als referentiegebied diende. Hoewel er sinds 2006-2008 een lichte afname is waargenomen, blijven de PFAS-gehalten boven de risicowaarden voor het ecosysteem.

Chemische belasting van de Westerschelde

De Westerschelde staat onder druk door stoffen zoals PFAS, PCB’s, PBDE’s, TBT en kwik. Deze stoffen kunnen het immuunsysteem en de hormoonhuishouding van dieren verstoren, wat op lange termijn de veerkracht van populaties bedreigt. Onderzoekers analyseerden in 2023 ongeveer 100 monsters van diersoorten uit het voedselweb, waarbij PFAS als grootste probleemstof naar voren kwam.

Effecten op het voedselweb

PFAS hopen zich op in het voedselweb van de Westerschelde en overschrijden de wettelijke normen. Hoewel ook PCB’s en PBDE’s aanwezig zijn, zijn hiervoor maatregelen getroffen om verdere vervuiling te voorkomen. Rijkswaterstaat benadrukt dat het onderzoek waardevolle inzichten biedt om vervuiling in binnen- en buitenland aan te pakken.

De studie bevestigt dat het monitoren van PFAS in bot effectief is voor het beoordelen van de situatie in de Westerschelde, aangezien bot de hoogste PFAS-concentraties heeft van alle onderzochte vissoorten. Voor een betere internationale vergelijking wordt aanbevolen om daarnaast ook garnalen op te nemen in het monitoringsprogramma.


Lees het gehele artikel op de site van Nature Today

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor