Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Minder plasticproductie door hoge olieprijs

  •  
08-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
statiegeld plastic flesje afval

Flesje

© FreeImages.com/Filippo Vicarelli

De productie van plastic wordt geraakt door de oplopende olieprijzen. Zo heeft in Azië een groot aantal petrochemische producenten, die grondstoffen maken voor kunststoffen, de productie verlaagd. Volgens handelaren in de regio gaat het in sommige gevallen om een beperking van de productie tot 80 procent van grondstoffen die gebruikt worden in allerlei zaken zoals speelgoed en auto-interieurs.

Last van meerdere factoren

De plasticindustrie heeft last van een aantal factoren die de productie in de weg zitten. Zo stijgen de prijzen van ruwe olie. Daarnaast is er onzekerheid van de leveringen van nafta, een belangrijke grondstof voor kunststoffen, uit Rusland. Door de problemen is de productie van grondstoffen voor plastics in zogeheten kraakinstallaties in Zuid-Korea, Taiwan en Maleisië al veel minder.

Grondstoffen uit Rusland

Veel petrochemische fabrieken schorten ook hun aankopen van grondstoffen uit Rusland op. Ze aarzelen ook om ruwe olie in te slaan tegen de huidige hoge prijzen. Ook omdat hun eindproducten pas over een week of zes klaar zullen zijn en er in de tussentijd nog een hoop kan veranderen.

Huidige hoge vrachttarieven

De huidige hoge vrachttarieven maken de problemen nog groter. Die zorgen er ook voor dat bedrijven hun activiteiten nu stopzetten omdat ze geen grote verliezen willen riskeren. De winstmarges op producten als ethyleen en propyleen, die worden gebruikt om kunststoffen te maken, waren al laag en zijn verder gekrompen sinds de Russische invasie in Oekraïne.

Naftakrakers in Nederland

Ook in Nederland staan een aantal naftakrakers zoals bij Shell in Moerdijk en Sabic in Geleen. Een woordvoerster van Sabic zegt in een reactie dat de installaties in Nederland nog volgens de normale planning draaien. Wel merkt het bedrijf dat de markten volop in beweging zijn en dat het bedrijf de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt. Daarover is ook contact met klanten en andere partijen.

De kraakinstallatie van Shell is momenteel in onderhoud, maar draait ondertussen nog wel. Shell wil niet ingaan op vragen over de capaciteit omdat dit concurrentiegevoelige informatie is.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.