De SGP en de VVD in Flevoland willen het aantal herten, paarden en koeien in de Oostvaardersplassen flink beperken. Daarmee moeten er meer toeristen naar Flevoland worden gelokt. Dat schrijven ze deze week in een plan dat zij in stemming willen brengen in de Provinciale Staten van Flevoland.
Sinds eind vorig jaar valt het beheer van de Oostvaardersplassen niet meer onder politieke verantwoordelijkheid van het Rijk, maar van de Provincie. En die Provincie wil het dus helemaal anders doen. De Oostvaardersplassen zijn nu een dorre, overbegraasde vlakte, waar iedere winter veel dierenleed wordt veroorzaakt, vinden de SGP en de VVD. De partijen denken dat de Oostvaardersplassen veel aantrekkelijker worden voor het publiek wanneer er minder grote grazers lopen. Hoe het huidige aantal van ruim vierduizend grazers beperkt moet worden, daar laten de initiatiefnemers van dit nieuwe plan zich niet over uit.
Advertentie
Dit is reclame van STER
Volgens de Groningse hoogleraar ecologie Han Olff, die lid is van de adviescommissie Beheer Oostvaardersplassen, is het geen goed idee om nu in te grijpen in het bestand grote grazers. Ze zijn volgens Olff een essentieel onderdeel van het huidige beheersplan, dat bovendien voldoet aan de eisen die Europa stelt aan een 'Natura 2000 gebied'. Bovendien, zo stelt Olff in onze uitzending, is het 'kale' van de OVP voor een belangrijk deel te wijten aan de ganzen die daar overwinteren en ook broeden. Hij wijst erop dat de aantallen herten, paarden en koeien nu al structureel dalen, doordat de dieren bij het verminderde voedselaanbod ook minder vruchtbaar worden.
Dat juist Han Olff met deze flauwekul aankomt alsof de ganzen debet zijn aan het kale, platgetrapte en kaalgevreten begraasbare deel van de OVP tekent zijn te grote ego als beschermer van een totaal mislukt experiment , de aantallen grote grazers dalen dus niet structureel, zeker niet bij de edelherten, zie de jaarcijfers van SBB. Wat wel structureel is, is de jaarlijkse sterfte onder de grote grazers. In de niet-winter van 2015-2016 ruim 1500 dieren waarvan ruim 95 procent door afschot op conditiescore 1 en 2, het op sterven na dood zijn na 30 tot 90 dagen te hebben lopen kreperen krijgen deze dieren het genadeschot net voordat zij omvallen en bij de vrouwelijke drachtige dieren de ongeboren vrucht nog wordt afgestoten om het vege lijf te redden voordat ook zii de kogel krijgen. De dieren worden niet minder vruchtbaar daar in de zomer er voldoende voedsel is. Ook zijn er in verhouding veel meer vrouwelijke dieren bij de edelherten die ook nog eens meer vrouwelijke dan mannelijke kalveren zetten. De mannelijke dieren sterven namelijk vaker door een te lange bronst en kunnen hierna niet meer bijvreten daar na de bronst het voedsel schaars wordt. Het zetten van meer vrouwelijke kalveren bij mindere conditie is wetenschappelijk bewezen daar het zetten van een vrouwelijk kalfminder energie kost met als gevolg een steeds verder scheeflopende geslachtsverhouding met een surplus van vrouwelijke dieren.
Ik ben tegen het uitzetten van dieren, maar dit is nu gebeurd en we moeten er mee leven. Natuurgebieden horen steeds te veranderen en ook het wintersterven van dieren hoort er helaas bij. De dieren zijn er nl. niet vanzelf gekomen. In de film De Nieuwe Wildernis kon je dat zien en ik heb daar vrede mee. Ik heb beslist geen vrede met het economisch rendabel maken van natuurgebieden door vakantiehuisjes neer te zetten en/of hotels. Dat is wat VVD en SGP willen en daar ben ik faliekant tegen. Dit natuurgebied is waardevol voor zichzelf en mensen moeten er zo min mogelijk komen.
Dat de kaalheid van de OVP te wijten is aan ganzen is echt onzin. Ik heb zelf door de jaren heen de bomen en struiken zien verdwijnen, en dat gebeurt echt niet door ganzen. Het voormalige wilgenbos lijkt alsof het besproeid is met agent orange, doordat de bast van de bomen wordt opgevreten.De grote grazers zijn fantastische dieren, maar in de OVP zijn er gewoon te veel (o.a. door afwezigheid van predatoren). De Hoge Veluwe hanteert als norm 1 edelhert per 250 hectare. Voor de OVP zou dat (plassen meegerekend!) een normaantal van 224 dieren beteken. In de OVP leven meer dan het 10-voudige aan grote grazers.P.S. Het Deelerwoud gaat dezelfde kant op als de OVP, als men niet ingrijpt.
BesteSietse, helemaal mee eens alleen het Nationaal Park de Hoge Veluwe hanteert een dichtheid van rond de 4 herten per 100 hectare. De voorjaarsstand in het park bedraagt 200 herten op een oppervlakte van ruim 5000 Ha maar men wil deze stand terugbrengen naar 180 exemplaren daar er toch veel vraat en schilschade optreed waardoor de natuurlijke bosverjonging in het gedrang komt. In de vrije wildbaan gaat men uit van 2 tot 3 herten per 100 hectare afhankelijk van terreinbeheer en eigenaar.
In mijn optie hebben beide partijen groot gelijk. Juist door actief te beheren, dus ook aan populatiebeheer te doen, krijg je een veel grotere biodiversiteit.. We moeten in ons klein landje eens af van het idee dat we hier de natuur zijn gang kunnen laten gaan, zonder dat die natuur dan enorm zal inboeten in biodiversiteit. Daar zijn we te dichtbevolkt voor, teveel infrastructuur. We moeten dus die overgebleven ruimte van werk en wonen, actief beheren. Dat is goed rentmeesterschap.
Ik bezoek al 40 jaar de oostvaardersplassen en dat zag er in het begin heel anders uit. Er stonden veel meer bomen en die zijn allemaal weggevreten door voornamelijk de konics. Ik vind het een goed plan om het aantal grote grazers en dan vooral die konics te verminderen.
Wat een vreselijk plan!! Dat mag niet doorgaan. Die meneer van de SGP vindt dat er te weinig bos is in de OVP en dat dat niet aantrekkelijk zou zijn! Mensen die van bossen houden gaan naar de Veluwe. Het unieke kenmerk van de OVP is juist de openheid.