De Chinese regering verlaagt de importbelasting op ezelhuiden, reden voor dierenbeschermers om nu alarm te slaan. In het land is een enorme vraag naar de gelatine gemaakt van ezelhuiden. Deze gelatine, Ejiao, zou een geneeskrachtige werking hebben. Wereldwijd is het aantal ezels aan het teruglopen nu China enorm veel ezelshuiden importeert. Om aan de sterke vraag te blijven voldoen, maakt Peking de import goedkoper door met ingang van morgen de belasting terug te brengen van 5 naar 2 procent.
Bloedarmoede en anti- rimpelcrème
Volgens officiële cijfers daalde het aantal ezels in China zelf al van elf miljoen in 1990 naar 3 miljoen nu. De ezels worden onder beroerde omstandigheden gehouden en gedood. De huiden worden ingeweekt en gekookt. De overgebleven gelatine wordt verkocht als Ejiao. In China zijn er mensen die wel 340 euro per kilo voor over hebben omdat het goed zou zijn tegen bloedarmoede of werkt als anti-rimpelcrème. Afrikaanse landen als Niger, Mali, en Senegal verboden eerder dit jaar al de export van ezel omdat er vanwege de vraag uit China een tekort dreigde. De dieren zijn in de arme landen een belangrijk transportdier en planten zich bovendien vrij langzaam voort.
Wereldwijd leven naar schatting nog 44 miljoen tamme ezels die ingezet worden als lastdieren. Deze tamme ezel is een ondersoort (Equus africanus asinus) van de Afrikaanse wilde ezel (Equus africanus).
In Noord en Oost Afrika komen nog twee andere ondersoorten van de wilde ezel voor: Nubische wilde ezel en de Somalische wilde ezel. Wilde ezels leven in rotswoestijnen waar ze alle denkbare plantenkost, van grassen tot doornige acaciastruiken eten en ze kunnen meerdere dagen zonder water. Sinds 1996 staat de wilde ezel als ernstig bedreigde diersoort op de Rode Lijst van de IUCN. De wilde ezels worden in hun voortbestaan bedreigd door vernietiging van het leefgebied maar ook door de jacht voor voedselvoorziening en medische toepassingen.
Wilde ezels van Azië
In Azië leven nog andere soorten die ook wilde ezels worden genoemd zoals de Onager (Equus hemionus) en de Kiang (Equus kiang). Deze taaie dieren lijken meer op paarden dan de Afrikaanse ezels en worden daarom ook wel paardezels genoemd. Van de verschillende ondersoorten is van de Mongoolse wilde ezel (Equus hemionus hemionus) het meest bekend. In de afgelopen jaren is deze ondersoort 50% van zijn populatie verloren en staat ook op de Rode lijst van IUCN.
Dierenbeschermers roepen China op om de import van ezelshuiden aan banden te leggen. Op de site van The Donkey Sanctuary hebben meer dan 17.000 mensen de petitie getekend tegen deze handel in ezelhuiden.