Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Miljoenenboetes en intrekken vergunning dreigen voor Tata Steel

  •    •  
20-12-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
tatasteel_sasjavanmeel

Tata Steel

© Vroege Vogels

Tata Steel moet binnen acht weken de uitstoot van schadelijke stoffen flink terugdringen, anders krijgt de Noord-Hollandse staalproducent boetes die kunnen oplopen tot 27 miljoen euro. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft de staalproducent in twee gevallen een zogeheten last onder dwangsom opgelegd, van respectievelijk ruim 17 miljoen en bijna 10 miljoen euro. Ook meldt de omgevingsdienst "de stap richting intrekking van de vergunning te overwegen" als de kooksgasfabriek 2 van Tata Steel over een jaar nog niet aan de wettelijke eisen voldoet.

Kankerverwekkende PAK's

Volgens de OD NZKG, die namens de provincie Noord-Holland toezicht houdt bij Tata Steel, komen veel te veel schadelijke stoffen - zoals zware metalen en kankerverwekkende PAK's - uit de schoorstenen van de kooksgasfabrieken 1 en 2. De omgevingsdienst publiceerde donderdag een overzicht van metingen die in februari en in augustus zijn uitgevoerd. Bij fabriek 1 zouden de overschrijdingen twintig keer boven de norm liggen, bij fabriek 2 vijf keer. "Tata Steel krijgt acht weken de tijd maatregelen te nemen om de overtredingen te doen stoppen", aldus de omgevingsdienst, die daarna weer komt meten.

Beide kooksgasfabrieken staan sinds 2023 onder verscherpt toezicht. De Expertgroep Gezondheid IJmond adviseerde eerder dit jaar dat de verouderde fabriek 2 zo snel mogelijk dicht moet, om gezondheidsrisico's te verkleinen. Tata zelf wil deze fabriek uiterlijk in 2029 sluiten. De omgevingsdienst heeft de afgelopen jaren tal van dwangsommen opgelegd aan Tata omdat kooksgasfabriek 2 zogenoemde 'rauwe kooks' uitstootte, waarbij giftige stoffen vrijkomen.

Maatregelen af te dwingen

Volgens OD NZKG voldoet deze fabriek niet aan de wettelijke eisen. In oktober liet de dienst al weten van plan te zijn om maatregelen af te dwingen. Dat gebeurt nu formeel via een zogeheten aanzegging. Tata Steel moet binnen zes weken een plan van aanpak indienen om te zorgen dat de fabriek aan de eisen voldoet. Voor de benodigde maatregelen krijgt het bedrijf een jaar de tijd. Is het dan nog niet gelukt, dan kan de omgevingsdienst overgaan tot intrekken van de vergunning.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor