Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Milieuorganisaties niet te spreken over pleidooi kerncentrales

  •  
22-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
koeltoren_pixabay

Milieuorganisaties reageren uiterst verbaasd op de bewering van uraniumverrijker Urenco dat Nederland vier kerncentrales nodig heeft, omdat de cijfers van het klimaatakkoord niet zouden kloppen. Volgens de organisaties is in de berekeningen niets over het hoofd gezien.

Directeur Ad Louter van Urenco Nederland stelt dat het klimaatakkoord geen rekening houdt met de jaarlijkse toename van het stroomverbruik. "Volslagen onzin", zegt directeur Lisanne Boersma van WISE Nederland. Greenpeace zegt geen idee te hebben waar Louter het over heeft. De cijfers in het klimaatakkoord zijn doorberekend door het Planbureau voor de Leefomgeving, TNO en de TU Delft, stelt een woordvoerder. Volgens de stichting documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie LAKA vergeet Louter te melden dat het stroomverbruik veel efficiënter is geworden. "Netto is er geen sprake van een stijging."

Kerncentrales te duur

Greenpeace blijft bij het standpunt dat Nederland geen kernenergie nodig heeft. "Kerncentrales zijn veel te duur. Voor de energietransitie komen ze ook te laat, het duurt tien tot vijftien jaar om ze te bouwen."

De voorspelling van Urenco-directeur Louter dat het aandeel kernenergie in 2040 tot 30 procent kan stijgen, is "totaal onrealistisch", zegt WISE-directeur Boersma. "Zelfs de plannen voor twee kerncentrales is al een enorme opgave, vier is echt onhaalbaar. Onlangs verscheen een rapport van TenneT die concludeerde dat er in 2035 met moeite slechts één kerncentrale op het net past."

Kerncentrales ten koste duurzame energie

Louter lijkt vooral de economische belangen van zijn bedrijf te behartigen, zegt Boersma. Zij vreest dat de plannen voor nieuwe kerncentrales ten koste zullen gaan van investeringen in zon- en windenergie. "Steeds vaker wordt kernenergie genoemd om plannen voor zon- en windenergie af te schalen. Terwijl dit juist nodig is om sneller en goedkoper emissiereductie te garanderen."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.