In de kabinetten onder premier Mark Rutte (VVD) is de afgelopen tien jaar nauwelijks resultaat geboekt op het gebied van klimaat, milieu, energie en natuur. Burgers werden flink op kosten gejaagd, terwijl vervuilende bedrijven werden ontzien. Dat zegt Milieudefensie op basis van eigen onderzoek. De klimaatorganisatie roept een nieuw kabinet op snel met regels te komen om bedrijven te dwingen hun uitstoot te verminderen, zodat ook zij hun eerlijke bijdrage leveren en klimaatverandering effectief wordt tegengegaan.
Huishoudens betalen meer energiebelasting
Volgens Milieudefensie is de energiebelasting voor huishoudens tussen 2009 en 2019 ruim verdubbeld met 136 procent. "Huishoudens betalen relatief veel meer energiebelasting dan grootverbruikers. De zware industrie (staal, olieraffinage, chemie) is grotendeels vrijgesteld van energiebelastingen en van accijnzen voor sectoren als de lucht- en scheepvaart. Deze vrijstelling zorgt ervoor dat de industrie nauwelijks geprikkeld wordt om zijn uitstoot te verminderen."
Uitstoot zware industrie neemt toe
Milieudefensie zegt dat de uitstoot van de zware industrie en de lucht- en scheepvaart aanzienlijk toenam, terwijl de uitstoot van huishoudens en veel mkb-sectoren juist sterk daalde. "Reden is dat veel mkb-sectoren verplicht zijn door de overheid om energiebesparende maatregelen te nemen. De uitstoot van broeikasgassen daalde tussen 2009 en 2019 met minder dan 1 procent per jaar. Hiermee ligt de Nederlandse daling van de uitstoot flink onder het Europees gemiddelde. Ook hier heeft de vrijstelling van energiebelastingen gevolgen."
Milieudefensie roept kiezers op om 17 maart op partijen te stemmen die bedrijven willen reguleren om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan.