Milieuclubs willen fraudeonderzoek pulsvisserij
• 13-06-2018
• leestijd 2 minuten
© Schol - Fotograaf: SilviaWaajen
Een groep vissers- en milieuorganisaties vermoedt dat in de Nederlandse pulsvisserijsector fraude is gepleegd. Onder het mom van wetenschappelijk onderzoek naar deze vorm van vissen, waarbij vissen met stroomstootjes worden opgeschrikt en het net in worden gedreven, zou commercieel vis gevangen zijn, zeggen zij. Overheidssubsidies die hiervoor werden verstrekt zijn dan ook onrechtmatig, stellen ze.
Pulsvissen voor wetenschappelijk onderzoek
De groep van 23 vis- en milieuorganisaties uit Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Nederland heeft het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) woensdag gevraagd onderzoek te doen naar deze mogelijke fraude. Deze zou volgens de organisaties gepleegd zijn nadat Nederlandse vissers toestemming kregen voor pulsvissen voor wetenschappelijk onderzoek, in 2007.
In 2014 mochten er van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) meer Nederlandse vissers met elektriciteit gaan vissen. Ook deze uitbreiding was in het kader van onderzoek naar de effecten van deze manier van vissen.
De pulsvissers verbruiken minder brandstof dan de boomkorvissers. De bodem wordt minder omgewoeld en er wordt efficiënter gevist. De pulsvissers vangen sneller meer vis dan de boomkorvissers. Er is echter nog heel weinig bekend over de effecten van de elektrische schokjes op de rest van het zeeleven. Vroege Vogels Radio maakte eerder een reportage over de pulskorvisserij.
Beluister het fragmentEen woordvoerder van de Nederlandse Vissersbond is verbaasd over de aantijgingen en spreekt tegen dat er fraude is gepleegd door vissers. Hij zegt eerst onderzoeksresultaten te willen zien voordat hij inhoudelijk op de beschuldigingen kan ingaan.
Verzoek bekijken
OLAF bevestigt het verzoek tot opening van een onderzoek te hebben ontvangen. Het antifraudebureau in Brussel gaat nu eerst bepalen of de zaak onder zijn competentie valt (of er bijvoorbeeld EU-geld is gebruikt) en of er voldoende reden is om fraude, corruptie of andere illegale activiteiten te vermoeden die de EU financieel schaden. Pas daarna besluit OLAF of er wel of niet een onderzoek naar de Nederlandse pulsvisserij begint, laat het bureau weten.
Lobby voor pulsvissen
Momenteel probeert minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) een Europees verbod op pulsvissen af te wenden. De bewindsvrouw denkt dat een recent verschenen onderzoek door de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) haar daarbij helpt. Uit de studie zou blijken dat pulsvissers minder schade aan natuur en milieu veroorzaken dan boomkorvissers, die een net met kettingen over de zeebodem slepen.
De Franse organisatie Bloom, die lobbyt voor een verbod op pulsvissen, zette echter vraagtekens bij het ICES-rapport.
Bron: ANP