© Ralphs_Fotos via Pixabay
Van alle duurzame claims op voedselproducten blijken na onderzoek van Milieu Centraal 12 keurmerken de beste te zijn. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie maakt deze ‘topkeurmerken’ bekend om consumenten te helpen duurzamer boodschappen te doen.
“Steeds meer consumenten stellen kritische vragen over keurmerken op voedingsmiddelen”, aldus Milieu Centraal. “Consumenten weten vaak niet welke claims op de verpakking te vertrouwen zijn.” Tien jaar geleden lanceerde Milieu Centraal de Keurmerkenwijzer. De site en app geeft informatie over zo’n 300 keurmerken die iets zeggen over milieu en/of dierenwelzijn. De meest betrouwbare en ambitieuze keurmerken krijgen het pridicaat ‘topkeurmerk’.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is subsidieverlener voor dit onderzoek. Minister Henk Staghouwer: “Voor mij is het belangrijk dat consumenten eenvoudig de juiste duurzame en gezonde keuzes kunnen maken. Dus een pluim naar de topkeurmerken die daarbij helpen door ambitieus en transparant te zijn op aspecten als dierenwelzijn en milieu.”
Dit jaar introduceert Milieu Centraal het ‘topkeurmerk klimaat’, voor keurmerken die zich specifiek op verlaging van de klimaatimpact van voeding richten. Gezien de urgentie van de klimaatcrisis is het belangrijk dat consumenten de keurmerken hierop kunnen beoordelen, aldus Milieu Centraal.
Een ambitieuze houding ten opzichte van het klimaat betekent echter niet dat het op de andere vlakken ook goed gaat met een keurmerk. “Het zou helemaal mooi zijn als er één topkeurmerk zou komen dat op alle vlakken duurzaam is. Een keurmerk dat top is op zowel klimaat, milieu, dierenwelzijn als eerlijke handel”, aldus Paulien van der Geest, expert duurzaam voedsel bij Milieu Centraal.
De twaalf topkeurmerken volgens Milieu Centraal zijn te vinden op de website. Om als topkeurmerk gezien te worden, moet het kenmerk volgens Milieu Centraal voldoen aan drie eisen. Het keurmerk moet ambitieus, oftewel streng zijn: de eisen moeten verder gaan dan de gangbare regels. Verder moet het keurmerk transparant zijn en gecontroleerd en goedgekeurd door een betrouwbare instelling.
Een product met een topkeurmerk is niet per se 100% duurzaam geproduceerd. "Maar de koper weet dan wel dat bij de productie hoge eisen zijn gesteld aan de aspecten milieu, dierenwelzijn en/of mens en werk", schrijft minister Staghouwer in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem is "wildgroei aan keurmerken, claims en logo's" onwenselijk, omdat het leidt tot verwarring en verlies van vertrouwen bij de consument. Een lijst met topkeurmerken kan hopelijk duidelijkheid scheppen.
Bron: Milieu Centraal, ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.