Experts noemen het nu al het belangrijkste document ooit voor de natuur. Komende maandag verschijnt een groot internationaal wetenschappelijk rapport over de mondiale biodiversiteit. Het panel van beleidsmakers en wetenschappers, die het rapport heeft samengesteld, wordt nu al vergeleken met het IPCC, de club achter alle klimaatrapporten. In Vroege Vogels een gesprek met Marcel Kok van het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij schreef mee aan het rapport.
Het stuk vormt de leidraad bij de grote internationale natuurtop die volgend jaar in de Chinese hoofdstad Peking wordt gehouden. Op deze politieke top moet een akkoord worden gesloten. Een soort Parijsakkoord voor de natuur. De hoofdvraag, die op tafel ligt, is hoe de achteruitgang van de biodiversiteit nog te stoppen is. Veel soorten worden momenteel met uitsterven bedreigd.
De vorige VN-natuurtop was in november in Egypte. Op deze zogeheten Conference of Parties (COP) spraken vertegenwoordigers van ruim 190 landen over het beschermen van de biodiversiteit.
Het IPBES (het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) is een onafhankelijk orgaan tussen verschillende overheden. Het is in 2012 in het leven geroepen door meer dan 130 verschillende landen en een aantal VN organisaties.