Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Mieren nemen Rotterdam over

  •  
11-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
778b5f37-dc25-46d6-a2a8-fc4332739bd2.jpg
Krioelende mieren in een mierenhoop en het drukke stadsleven worden wel vaker met elkaar vergeleken. Maar in Rotterdam hebben ze daar wel een hele speciale variant op gemaakt. Ontwerper Lucas Zoutendijk en Eveline Visser van Studio 1:1 maakte voor de Dag van de Architectuur een mierenstad van zand in de vorm van de plattegrond van Rotterdam. 1300 mieren wonen er sinds een aantal weken. 
De Spaanse mieren zijn direct begonnen met de bouw van hun ideale stad. Ze versmallen straten, leggen nieuwe steegjes aan en hebben een kerkhof aangelegd. Mieren kennen een duidelijke taakverdeling. Er zijn verkenners, voedselverzamelaars, soldaten, bouwers en een koningin. Een mier tilt makkelijk tot 60 keer zijn eigen lichaamsgewicht. En bij nog zwaardere klussen schakelt hij zijn maten in. 
Stadsecoloog André de Baerdemaeker heeft bij de onthulling van de Urban Ant City een toespraak gehouden. Daar benadrukte hij dat het gedetailleerd kijken naar mieren heel leerzaam is en ons vertelt wat samenwerking kan opleveren. Koning Salomo wist dat al 3 duizend jaar geleden. “Kijk naar de mieren en word wijs.”
Wil je de mierenstad bij OMI, Office for Metropolitan Information, zelf bekijken dan kan dat nog. Maar wacht daar niet te lang mee, want de kolonie heeft geen koningin en is dus gedoemd om uit te sterven.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.