Begin mei filmde Hans Jochems een prachtige zandhagedis in het natuurgebied de Heerenduinen. Tijdens het filmen merkte hij plotseling een mier op die zich op de flank van de hagedis bevond. Het lijkt erop dat de mier bezig was een teek te verwijderen. "Vanwege de afstand kon ik helaas niet goed inzoomen," vertelt Hans.
De meest belovende natuurlijke vijanden van deze teek zijn schimmels en nematoden en parasitaire sluipwespen. Ook mieren, vogels en bepaalde kevers voeden zich met teken, vooral in hun larvale of nimfstadium. Hoewel deze vijanden bijdragen aan het beperken van de populatie, zijn ze niet voldoende effectief om tekenbeten volledig te voorkomen.
Teken zijn parasieten die zich voeden met het bloed van gewervelde dieren. Ze bijten zich vast in de huid van hun gastheer en laten pas los na een bloedmaaltijd die uren tot dagen kan duren. Vogels, zoogdieren en reptielen, zoals deze hagedis, behoren tot de bekende gastheren van teken.
Teken kunnen jarenlang wachten op een geschikte gastheer. Ze leven uiterst energiezuinig en kunnen meer dan een jaar zonder voedsel overleven. Zodra ze een gastheer hebben gevonden, blijven ze daar enkele dagen tot weken zitten, bij voorkeur in huidplooien. Bij hagedissen nestelen teken zich meestal in de oksels van de voorpoten, waar ze blijkbaar door de harde huid heen kunnen komen.
Opvallend is dat mannelijke hagedissen doorgaans meer teken hebben dan vrouwtjes. Dit komt waarschijnlijk doordat mannetjes meer rondzwerven en daardoor een grotere kans hebben om teken tegen te komen.
Ook in de winter blijven teken actief. Dit betekent dat het belangrijk is om het hele jaar door alert te blijven, vooral tijdens zachte winters. Controleer na een wandeling in de natuur altijd goed op teken, zowel bij jezelf als bij huisdieren, om tekenbeten en de mogelijke overdracht van ziekten zoals de ziekte van Lyme te voorkomen.
Bron: Wikipedia, Meetnet Reptielen, tekenpreventie
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.