Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Miek Zwamborn wandelt voor Vroege Vogels door een stukje oerbos op eiland Mull

  •    •  
05-01-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1959 keer bekeken
  •  
scotland-1563345_1280

Sinds 2017 woont en werkt schrijver Miek Zwamborn op het Schotse Isle of Mull. Ze werkt daar als vrijwilliger in een natuurgebied en heeft een residentie opgezet voor schrijvers, kunstenaars en wetenschappers. Voor de 'Vroege Vogels over de grenzen' uitzending van 5 januari 2025 neemt Miek de luisteraars mee het Keltische regenwoud in.

Unknown-5

© Miek Zwamborn

Het eiland, dat ooit deel uitmaakte van Groenland, bestaat grotendeels uit lava afkomstig uit spleetvulkanen, van ongeveer 50-60 miljoen jaar geleden. Grote gletsjers hebben Mull gevormd tijdens de laatste ijstijd, 10.000 jaar geleden. Deze gletsjers hebben zeer zichtbare U-vormige valleien in de bergen achtergelaten.

Miek Zwamborn

© Maria Blaisse

Liefde voor wieren

Miek Zwamborn werd in 2018 genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek van het jaar, met haar boek 'Wieren'. In het boek beschrijft de kunstenaar en schrijver haar liefde voor wieren. Op het strand van het Schotse getijdeneiland Erraid vond ze een immens bruinwier, ongeveer twee keer zo groot als haarzelf, dat ze mee naar huis nam. Ze schreef er een gedicht over en het onderwerp laat haar sindsdien niet meer los. In het jaar dat volgde verhuisde Zwamborn naar de baai van Knockvologan, op Mull, waar ze dagelijks zeewier verzamelde, droogde en prepareerde, proefde en tekende, zowel onder als boven water.

Boek wieren miek zwamborn

© Bron: Wieren, Miek Zwamborn

Onderling, langs de kustlijn van Mull

Miek Zwamborns meest recente werk is ‘Onderling. Langs de kustlijn van Mull’. Een boek vol veldnotities, gedichten (van Zwamborn en van anderen), brieven en overpeinzingen. De hoofdstukken in het boek krijgen plaatsnamen als titel. Erf heten ze, of Keltisch regenwoud. Het zijn de plekken zelf die de hoofdrol spelen.

Voor Zwamborn is de relatie met het eiland wederkerig. Ze neemt van het land, verbouwt groente, snijdt zeewier, vangt vis, maar ze geeft ook, bijvoorbeeld door mee te helpen aan het vergroten van de biodiversiteit in het natuurgebied, veenherstel, beach cleans en door wetenschappers te assisteren bij hun veldwerk.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor