Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Midas Dekkers over de slak

  •  
17-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1174 keer bekeken
  •  
slak.jpg
Slijmerige slakken sluipen slinks als sleetse sletten. Woorden die met ‘sl’ beginnen, hebben niet veel goeds in de zin. Niemand zal het in zijn hoofd halen zijn kind met zo’n woord als naam de wereld in te sturen. Zoiets doe je alleen dieren zoals de slak aan. Maar hoe kwam men op het idee? Slissen slakken? Nee. Slakken maken geen geluid; er bestaat geen knor- of zangslak. In plaats van een geluid, zoals bij de koekoek of tjiftjaf, bootst de naam ‘slak’ een substantie na of, beter gezegd, het geluid dat zo’n substantie in onze verbeelding zou maken als er geluid in zat, zoals slurpen of slobberen. Net als bij slik en slijk betreft het een min of meer vaste substantie met veel glibber eromheen. Ze is van de onverwacht stevige weekheid die je ook bij de kwijllippen van bepaalde hondenrassen en de flapjes rondom overigens best interessante geslachtsopeningen aantreft. In het algemeen hangt deze consistentie samen met de lagere lichaamsfuncties, waaraan uit de aard der zaak veel sap te pas komt. Bij een mens gaat het vooral om eten, poepen en de voortplanting, bij de slak ook om de voortbeweging. Bij gebrek aan pootjes loopt een slak niet, hij likt zich voort. Hij sleept zich over de aarde naar voren zoals een tong het eten dat er op ligt naar achteren werkt.
Een slak is een tong die voor zichzelf is begonnen. Dat ziet er onsmakelijk uit. Een tong hoort netjes opgeborgen in een mond. Het in het openbaar naar buiten stulpen is niet netjes. Gelukkig worden veel slakken decent in een kalken doosje geleverd en komen ze dit huisje alleen in volle naaktheid uit wanneer u in een overmoedige bui toch hosta’s heeft geplant. Veel mensen durven ze zo bloot niet eens op hun hand te zetten, laat staan op hun tong. Tenzij ze met z’n twaalven zijn. Dan noem je ze geen ‘slak’ maar escargots’ en slik je ze nog door ook. Alle slakken zijn vies op één soort na, dat klinkt raar, maar eigenlijk is het met echte tongen net zo. Van de meeste mensen die je op straat ziet lopen zou je de tong niet zomaar bij de jouwe naar binnen willen voelen, maar iedereen kent wel één tong die altijd van harte welkom is: die van je eigen lieve Escargootje.
Wat is uw rottigste Rotbeest? Kijk op rotbeesten.nl en kies uit de 50 beschreven dieren uw Top 3. In de uitzending van Vroege Vogels op Eerste Paasdag, zondag 24 april, wordt het Rotbeest 2011 bekend gemaakt.
Advertentie
Dit is reclame van STER
Deze column verscheen eerder in de VARAgids nr. 8.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Yggdrasil
Yggdrasil
17 nov. 2011 - 9:03
Ik geef direct toe dat het aanpakken van de weigerambtenaar een lichtelijke vorm van onderbuik kietelen is. Toch gaat de vergelijking met een Boerka of hoofddoek mank. Laten we voor het gemak een loketambtenaar van een overheidsdienst nemen . Het zal mij werkelijk worst wezen of de dame in kwestie een hoofddoek draagt of niet maar analoog aan de weigerambtenaar wordt het een ander verhaal wanneer die loketambtenaar weigert mij te helpen omdat ik geen Moslim ben. En dat is dus dus wat een weigerambtenaar wel doet, die weigert homo's te trouwen en dan heb ik het nog niet eens over het gewicht van de functie. Iedereen die werkzaam is in een openbare functie en vanuit die functie in aanraking komt met andere mensen zal het verboden worden om een Boerka te dragen, ik ken namelijk geen Moslima's in een dienstverlenende functie die een Boerka dragen en zelfs als een Moslima in zo'n functie zou besluiten om tussentijds van mening te veranderen en een Boerka te gaan dragen dan weet zo'n vrouw meteen dat het einde van de baan is. Voor zover ik weet komt het ook niet voor dat Boerka-draagsters in een dienstverlenende functie zit. Wanneer een Moslima in een openbare functie zit maar toch een hoofddoek wil dragen en dat geen beperking is om haar functie naar behoren uit te voeren dan is er geen enkel probleem. Bij een weigerambtenaar ligt dit anders, die weigert namelijk vanwege een bepaalde gedachtekronkel een bepaald deel van zijn werkzaamheden uit te voeren en dat is een significant verschil.
Michiel Online
Michiel Online
17 nov. 2011 - 9:03
prima, links verdient ook een draai om de oren
Patrick Faas
Patrick Faas
17 nov. 2011 - 9:03
Voor de duidelijkheid, ik vind niet dat een ambtenaar mag weigeren mensen te trouwen, omdat de combinatie hem niet aanstaat. Een blanke mag in Nederland trouwen met een zwarte, een protestant met een katholiek en een man met een man. Daar kan geen ambtenaar iets tegen doen. Hoe zou u het vinden als een PVV-ambtenaar zou weigeren om Aziaten, zwarten en moslims hun identiteitspapieren te overhandigen, omdat dit tegen zijn principes is? Kan niet, mag niet. Punt. Maar dat wil niet zeggen dat we iedere racistische of religieus fundamentalistische ambtenaar moeten ontslaan. Geef ze gewoon wat anders te doen op een post waar ze geen kwaad kunnen.
RosaLange
RosaLange
17 nov. 2011 - 9:03
Toch raar dat sommige mensen maar niet vatten dat er een verschil is tussen een particuliere mevrouw in boerka en een ambtenaar die democratisch besloten wetgeving weigert uit te voeren.
BenJoosten
BenJoosten
17 nov. 2011 - 9:03
Het is mijn insziens toch volkomen duidelijk wat het verschil is tussen een boerka en een weigerambtenaar. De laatste is nl. in dienst van de overheid. En de overheid discrimineert niet, en kan ook niet sanctioneren dat sommige van haar werknemers dat wel doen. Ergo: men mag als ambtenaar van de burgelijke stand vinden wat men wil, maar voert gewoon het beleid uit. Dit alles is niet van toepassing op de boerka-draagster. Hoe je ook verder over dat kledingstuk of het dragen ervan denkt, de vergelijking die Bregman hier maakt, gaat volledig mank.
EpiktKtistec
EpiktKtistec
17 nov. 2011 - 9:03
"Nu ook"??? Mwoehahaha
hminkema
hminkema
17 nov. 2011 - 9:03
Ik word een beetje moe van het steeds maar herhalen van dezelfde argumenten. Kan Bregman zich niet even een beetje inlezen in de materie voordat hij een op-hoge-poten-column schrijft waarin hij er blijk van geeft weinig gelezen, laat staan begrepen te hebben van de argumenten van zijn tegenstrevers?
Irmaatje
Irmaatje
17 nov. 2011 - 9:03
Het gaat hier om het burgerlijk huwelijk. Geen kerkelijke inzegening, gewoon de ambtelijke registratie van een verbintenis tussen 2 mensen. Wat de ambtenaar ervan vindt zou geen enkele invloed moeten hebben. Het is gewoon een burgerrecht. Sterker nog, die ambtenaar kan maar beter zijn mening voor zich houden, want het is simpelweg werkweigering. Over pragmatiek gesproken. Wanneer de ambtenaar bezwaren heeft tegen ongehuwd samenwonen, gaat hij dan ook weigeren een "bastaard" in te schrijven in het geboorteregister? Volgens de bijbel mogen gescheiden mensen ook niet opnieuw trouwen, heeft de geachte ambtenaar daar ook een mening over misschien? Eerlijk is eerlijk, ik zou als hetero, ook niet graag door zo'n bekrompen iemand getrouwd worden. Mogen burgers nu massaal weigerambtenaren weigeren??
Pannelap
Pannelap
17 nov. 2011 - 9:03
U bevindt zich in een (levens)bedreigende situatie en de politie komt eraan te pas. Een agent weigert geweld toe te passen op basis van zijn pacifistische levensbeschouwing, alhoewel de situatie en de geweldsinstructie dat vereist. U wordt in elkaar getimmerd onder het oog van de politie. Ik ben benieuwd naar de nieuwe versie van uw stukje na dit incident.
Winston2
Winston2
17 nov. 2011 - 9:03
Hoewel ik de heer Bregman geheel moet gelijk geven als hij zegt dat van zowel de linker als de rechter zijde steeds meer onzin wordt verkocht over non-issues (tenminste, als je GL, D'66 en PvdA "links" wil blijven noemen), moet ik ook constateren dat Rutger af en toe de blik omhoog moet richten. De meeste onzin komt namelijk niet van links of rechts, die komt van boven. Sommigen verwarren die neerdalende onzin met zegeningen en zeggen dan "alle zegen komt van boven". Anderen richten de blik omhoog in de hoop iets mee te pikken van de broodkruimels die de rijke medelanders af en toe laten vallen; zij geloven in de "trickle-down" effecten van de kapitalistische religie en zijn ervan overtuigd dat *ook* de materiële zegeningen van boven komen... Onzin van God, onzin van de elite, het zijn slechts zegeningen zolang je erin gelooft. Het is ook de onzin van boven, die van de Goddelijke soort, die de weigerambtenaar van zijn professionele, ambtelijke pad doet dwalen: bij de uitvoering van zijn of haar taak (of is van bovenaf ook al bepaald dat het eigenlijk geen vrouwen mogen zijn?) richt de ambtenaar de blik beter voorwaarts en lichtelijk naar beneden, in nederige dankbaarheid voor het hebben van een betaalde baan.
Bouwman2
Bouwman2
17 nov. 2011 - 9:03
Gelukkig zijn er lieden als Bregman die de waan van de dag aan de kaak stellen. Ik zie gezien dit stukje van zijn hand met verlangen naar zijn boek over de (al dan) niet getrokken lessen uit de geschiedenis uit en beloof het naast het pamflet van Rob Riemen een ereplaatsje te geven op mijn nachtkastje.
Heileeuw
Heileeuw
17 nov. 2011 - 9:03
De boerka en het verbod daarop en de weigerambtenaar zijn onvergelijkbare grootheden. De discussie over de weigerambtenaar is verworden tot een discussie over de werkvloer door de beleidsmakers (lees: de 2e kamer). Het boerkaverbod is van een hele andere orde. Alleen al omdat het een strafrechtelijke aangelegenheid is en geen civielrechtelijke. Wat op de werkvloer gebeurt moet je aan de werkvloer overlaten. Het pragmatisme van de ambtenaar die er voor zorgt dat hij geen huwelijken hoeft te sluiten waar hij een moreel probleem mee heeft, door gewoon te ruilen met een collega die dat niet heeft. Het respect voor de wet zegt dat hij in voorkomende gevallen niet mag weigeren omdat de wetgever heeft bepaald dat iedere burger het recht heeft om te trouwen. Overigens vind ik het argument van Bregman met betrekking tot de scheiding van kerk en staat wel hout snijden. Maar de teneur van zijn bijdrage deel ik dan ook wel:)
FHemmes
FHemmes
17 nov. 2011 - 9:03
Toch zie ik een groot verschil tussen de weigerambtenaar en de boerka-draagster. De boerka-draagster kiest er feitelijk alleen voor haar eigen vrijheid te beperken. De weigerambtenaar kiest ervoor gedrag te vertonen wat in strijd is met zijn/haar taakomschrijving. Want laten we de weigerambtenaar eens met andere beroepen vergelijken. Hoe zouden we reageren als een bankbeambte zou weigeren homo's een bankrekening te geven? Of wanneer een stewardess geen pretzels aan een homopaar zou willen uitdelen. Dat zou men algemeen erkennen als discriminatie. De weigerambtenaar staan we echter toe een voorbehoud te maken op het werk dat hij moet doen. Trouwambtenaren behoren te trouwen. Volgens de wet mogen homo's trouwen. Wat geeft de ambtenaar dan het recht zich, wanneer het haar uitkomt, aan haar werk te onttrekken? De discriminatie zit hem wat mij betreft ook niet zozeer in het gedrag tegenover homo's, maar tegenover andere ambtenaren. Het is namelijk niet toegestaan om te weigeren om moslims te trouwen, of transseksuelen, of stellen met 20 jaar leeftijdsverschil. Anderzijds, waarom zouden alleen christenen mogen weigeren om homo's te trouwen? Waarom mag een seculiere ambtenaar dat dan niet weigeren? De weigerambtenaar is dus discriminatie niet alleen omdat ambtenaren mogen weigeren homoparen te trouwen. Maar juist ook omdat uitsluitend christelijke ambtenaren een unieke uitzondering krijgen voor een specifieke groep. Het argument dat er een 'recht op gewetensbezwaar' is, gaat dus mank, zolang we dit recht alleen reserveren voor een specifieke set ambtenaren, in specifieke gevallen. Wat zolang alleen homo's worden geweigerd, is er toch nog steeds sprake van discriminatie.
omaoeverloos
omaoeverloos
17 nov. 2011 - 9:03
Tja, het lesgeven aan domme kinderen druist wel heel erg in tegen mijn beginselen. Weigeronderwijzeres? Mijn man opereert uit volle overtuiging geen 65 plussers meer. Weigerchirurg!
Bagus
Bagus
17 nov. 2011 - 9:03
Dit is nog maar het begin van zog. progressief secularisme; een vorm van fundamentalisme (N.B. seculier en secularisme zijn in deze begrippen met een verschillende inhoud en reikwijdte). En dit oordeel overtreft het verwijt van Bregman dat het louter symboolpolitiek is. En ook dat verwijt is al erg genoeg. Kennelijk zitten we nog zo vast in onze territoriuminstincten dat de emancipatie van de ene (groep) ten koste moet gaan van de gewetensvrijheid van de andere. En hierbij is niet eens sprake van een groep, maar van een enkeling. En nergens betekent het dat er formeel geen gelijke sexe-huwelijken meer zouden kunnen worden afgesloten. Een praktisch doel is daarmee dus ook niet NIET in gediend. Helaas het populisme -waar deze wet door haar hoge emo-gehalte in essentie op gebaseerd is (net als het burqa-verbod bij radicaalrechts)-heeft bij deze dus zowel bij conservatief als bij progressief Nederland ingang gevonden. En dat vind ik niet zo fris. Wat wel hard nodig is, is dat in sommige woonwijken homostellen (of alle andere "anderssoortigen" (ik gebruik hier bewust een biologische term) door de overheid beschermd worden tegen "wegpesten"; een vorm van hoogst ongewenst territoriuminstinct. Dat is progressieve emancipatiepolitiek bij uitstek, want het raakt in gelijke mate het belang van de weggepesten en de pesters omdat laatstgenoemden een duidelijke tolerantiegrens wordt gesteld. En dat kan bij sapiens" nooit kwaad ! Wat heet !!
frankie50
frankie50
17 nov. 2011 - 9:03
Beste Rutger Bregman, A. Akrates wist in de jaren dertig van de vorige eeuw het al zo mooi te verwoorden; Bij 'links' was de vrijheid veiliger dan bij 'rechts', waartoe hij ook de liberalen rekende met hun politiek van bezuiniging en 'aanpassing', zonder durf om te (d)evalueren.
Klapschaats2
Klapschaats2
17 nov. 2011 - 9:03
Op zich zijn die enkele weigerambtenaren natuurlijk geen probleem. Natuurlijk wordt er ook geen enkel stel minder getrouwd. Maar daar ligt ook niet het vraagstuk. Wel is m.i. het volgende aan de orde. Wanneer er de Joods Christelijke traditie zou mogen discrimineren, dan mogen andere tradities dat ook. En dan gaat het om heel veel meer gevallen dan enkelen. Dus in het belang van de breedgesteunde emancipatie vind ik dit een heel goede ontwikkeling. Overigens zou de NL politiek nu ook consequent moeten zijn en politieke partijen die bijvoorbeeld geen vrouwen toelaten in de TK, van overheidssubsidie uitsluiten. Ooit wordt NL dan een modern land
steefl
steefl
17 nov. 2011 - 9:03
Helemaal mee eens.
neutralist
neutralist
17 nov. 2011 - 9:03
Scherp!
rgeurtsen
rgeurtsen
17 nov. 2011 - 9:03
Wat en irritant stuk heeft Bregman geschreven. volgens mij haalt hij heel wat details door elkaar en doet hij heel hard mee aan een algemene trend en signaleert hij perfect een trend in de politiek die mij mateloos irrittert en zelfs redelijk denkende politici vergiftigd heeft - het onverdraagzame conservatistisch nationalisme van de PVV vergiftig alles en iedereen aan het Binnenhof - toeristen, journalisten en partijen... Rutger schrijft terecht: "De enige partij die tegenwoordig consequent is in haar onverdraagzaamheid en flutpolitiek is de PVV. Kopvod, boerka of weigerambtenaar: allemaal oprotten, zo is het devies van de 'Partij voor de Vrijheid'. Rechts én links graviteert langzaam naar die populistische intolerantie." Rutger Bregman maakt ook een veel gemaakte fout... Iedereen die namens de overheid optreedt dient zich neutraal op te stellen. Gewetensbezwaren bij de overheid prima, maar niet in uw functie. Scheiding van geloof en staat... en dus heeft het trouwen voor de burgerlijke stand nu juist de betekenis die het kerkelijke huwelijk niet heeft. Bij het burgerlijke huwelijk mogen geen religieuze of andere normen een rol spelen... wie daar niet tegen kan, begrijpt de neutraliteit van de overheid niet. Wie die neutraliteit wil aantasten - ondermijnt verdraagzaamheid en een stevige basis voor samenleven van minderheden, moderne dwazen, conservatievelingen en PVVD-hufters die ofwel dom zijn of teveel geld en arrogantie hebben om mensen van en ander slag te kunnen waarderen. Ook meneer Bregman denkt dat persoonlijkhe vrijheid belangrijker is dan neutraliteit van de overheid... nee meneer Bregman, u mag met alle gedachten, gewoontes en wensen komen werken bij de overheid, maar eenmaal binnen, vertegenwoordigd u de neutrale staat... en dat gaat inderdaad heel ver... in die vertegenwoordiging geldt uw eigen persoonlijke vrijheid en wensen en verlangens minder dan de vertegenwoordiging van de staat. Helaas en echt tot mijn spijt heeft die liberale truttebel uit Europa met die opgeblazen botox lippen Hennis-Plasscheart dat ook niet begrepen. Maar heel eerlijk en slim zegt ze er bij dat het even moest... vanwege die christelijke dwazen...
2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 nov. 2011 - 9:03
"Helaas en echt tot mijn spijt heeft die liberale truttebel uit Europa met die opgeblazen botox lippen Hennis-Plasscheart dat ook niet begrepen." Goed zo. Zo ken ik u weer als seculiere fundamentalist.
Mashti
Mashti17 nov. 2011 - 9:03
[ Ook meneer Bregman denkt dat persoonlijkhe vrijheid belangrijker is dan neutraliteit van de overheid... ] Hier ben ik niet met je eens. Het een sluit de ander niet uit. Als er maar één trouwambtenaar zou zijn heb je daar gelijk in. Maar wanneer voldoende aanbod van de kant de overheid aanwezig is waarom iemand met gewetensbezwaar de klus moet gedwongen klaren. Welke homostel wil zich door zo iemand laten trouwen? Het is toch doodnormaal in de dienstverlening om medewerkers op hun persoonlijke eigenschappen matchen met "de klant". Zo gaat het ook bij de overheid. een manager die een homostel door SGP'er laat trouwen moet je bij de grofvuil zetten. De gewetensbezwaren van ambtenaren in deze niet te erkennen is een teken van bekrompenheid bij de overheid en de politieke partijen. Jammer dat GroenLinks zich hieraan schuldigd maakt. Beste Rob, het is een verkeerd voorbeeld om daarmee over de neutraliteit van de overheid te hebben.
pietdevries2
pietdevries2
17 nov. 2011 - 9:03
In 1911 draaide Rusland met Britse steun de Perzische democratie, die net vijf jaar bestond, met geweld de nek om. Islamitische geestelijken namen het voortouw in het verdedigen van die democratie. In 1953 draaide de VS, wederom met Britse steun, weer de Iraanse democratie de nek om. De Vs pakte het wat handiger aan dan de tsaristische Russen in 1911, er vloeide minder bloed. In beide gevallen ging het om westerse 'belangen', lees, 'hoe buiten wij een ander volk uit', die belangen werden doelmatiger gediend door een shah, dan door een democratische regering. In 1979 slaagden de Iraniërs er in zich te ontdoen van het VS juk, wederom onder leiding van Islamitische geestelijken. We zien allemaal hoe de zelfbenoemde internationale gemeenschap vrijwel alles doet om Iran weer onder de knoet te krijgen. Israel dreigt openlijk met een aanval op Iran. Het lijkt me dan ook geen wonder dat die Moslims, die de westerse knoet nooit meer willen, prijs stellen op hun symbolen, het hoofddoekje is daar één van.
1 Reactie
DitBenIk2
DitBenIk217 nov. 2011 - 9:03
Je vergeet er alleen bij te zeggen dat het volk dit theocratische regime ook zat is en smacht naar meer vrijheid en democratie. Toespraken waarin de leiders van Iran dreigen Israel te vernietigen, werken ook niet echt mee een gezellige sfeer.
pietdevries2
pietdevries2
17 nov. 2011 - 9:03
Uiteraard dragen vele kledingstukken images uit. Ataturk verbood de fez, scheepsladingen westerse hoeden kwamen in Istanbul aan. Zoals we nu zien haalde het weinig uit, vlak onder de fez of hoed veranderde er weinig. Fiets eens op zondagmorgen door Woudenberg, en aanschouw de mannen in driedelige donkerblauwe pakken, vergezeld van vrouwen in eveneens donkerblauwe mantelpakjes, symbolen van gereformeerdheid. Kijk eens naar de VS marionet Karzai, hij draagt een groen kleed, groen is de kleur van de Islam, over een westers pak. Zo wordt beweerd dat het hoofddoekje het symbool is van de macht van mullahs, dat zou best eens zo kunnen zijn. Maar wat moeten we hier verder mee, je kunt toch niet alles wat een symbool zou kunnen zijn verbieden, bovendien, wat verandert zo´n verbod. Het gezeur over burka´s lijkt me ook gezeur, die dingen worden nauwelijks gedragen, in het westen.
1 Reactie
TheoJ2
TheoJ217 nov. 2011 - 9:03
[Ataturk verbood de fez, scheepsladingen westerse hoeden kwamen in Istanbul aan. Zoals we nu zien haalde het weinig uit, vlak onder de fez of hoed veranderde er weinig.] Nou ja, de fez is toch maar verdwenen. Had hij ook maar de hoofddoeken zo aangepakt. Dat maakt de werking van de hoofden niet anders, daar heb je gelijk in. Maar dat nadrukkelijk etaleren van het anders-zijn kan ik toch geen goede zaak vinden.
FransAkkermans1947
FransAkkermans1947
17 nov. 2011 - 9:03
U moet er maar op rekenen dat ambtenaren die met hun bijbel in de hand weigeren vreemdelingen uit te zetten (En wanneer een vreemdeling bij u in uw land vertoeft, zult gij hem niet onderdrukken. Als een onder u geboren Israeliet zal u de vreemdeling gelden, die bij u vertoeft; gij zult hem liefhebben als uzelf, want gij zijt vreemdeling geweest in het land Egypte: Ik ben de Here, uw God.) te horen krijgen dat zoiets natuurlijk geen pas geeft.
1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 nov. 2011 - 9:03
Reactie op Rogier van 16.35
pietdevries2
pietdevries2
17 nov. 2011 - 9:03
Hoofddoek en burka zijn kledingstukken, een weigerambtenaar is iemand die meent zelf de wet te kunnen stellen.
1 Reactie
TheoJ2
TheoJ217 nov. 2011 - 9:03
[Hoofddoek en burka zijn kledingstukken] Niet alleen dat, het zijn vooral symbolen van een cultuur.
bv-user-84072
bv-user-84072
17 nov. 2011 - 9:03
Ik heb't hele instituut van huwelijk nooit begrepen. Dat verwarde semi-kinderen dat zo graag willen is nog tot daar aan toe, maar dat overheden zo een bizar op niets gebaseerd verbond erkennen is mij een godsraadsel. Zal wel iets met de inning van belastingen te maken hebben anders zou ik het ook niet weten. En als ze dan gaan scheiden (meestal dus), kun je als overheid wéér innen, wéér kassa. Plus dat't goed is voor de bouwsector natuurlijk, en de advocatuur en de horeca. Maar verder snap ik er niks van. Een béétje relnicht gaat toch niet zo iets burgerlijks doen als trouwen ! Getverderrie !
2 Reacties
BenJoosten
BenJoosten17 nov. 2011 - 9:03
"Ik heb't hele instituut van huwelijk nooit begrepen." Een lesje geschiedenis dan maar. Het huwelijk is uitgevonden door de adel, om het bezit in de familie te kunnen houden. Daarenboven werd het gepropageerd door de kerk, omdat sex buiten de huwelijkse staat nu eenmaal zondig was. Dat laatste interesseerde de adel niks, maar de opkomende burgerij in de steden weer wel. Die wilde alles doen wat de adel deed, maar dan wel in 't nette. Dat ook de lagere klassen en masse gingen trouwen, na eeuwenlange propaganda door kerk en staat, is iets van later datum. De boerenstand trouwde natuurlijk wel, maar die hadden dan ook land. En vee. Jan de proletariër had alleen kinderen, daar komt trouwens dat woord ook vandaan (Latijn proles = kroost). Het burgerlijk huwelijk hebben we, net als de burgerlijke stand, aan Napoleon te danken. Scheiding van kerk en staat, weet u wel. O ja, en dan heb je ook nog zoiets als de romantische liefde. Dat is een uitvinding uit de 18e eeuw, waar hele bedrijfstakken nu nog steeds profijt van trekken.
pietdevries2
pietdevries217 nov. 2011 - 9:03
Het huwelijk regelt van alles. Voor degenen die een fobie hebben ten aanzien van huwelijk hebben we nu partnerschap, dat regelt vrijwel hetzelfde.
Mashti
Mashti
17 nov. 2011 - 9:03
[ De houding van GroenLinks is ronduit hypocriet. ...] jammer genoeg is het waar.
1 Reactie
denmol
denmol17 nov. 2011 - 9:03
"[ De houding van GroenLinks is ronduit hypocriet. ...] jammer genoeg is het waar. " Onzin want dan zou de kop van het pamflet specifieker moeten zijn en groenlinks moeten noemen en niet links alsof alle linkse partijen slaafs het groenlinksstandpunt innemen en dat is dus bepaald niet zo bij mijn weten.
vanessa2
vanessa2
17 nov. 2011 - 9:03
Beroerder dan hoofddoekjes zijn vrouwen die bij het huwelijk gedwongen worden hun naam op te geven en die van hun man te voeren. Natuurlijk lispelen ze dat ze dat vrijwillige doen, maar geen hond die dat gelooft. Stel je toch voor dat je als Jeanine Plasschaert geboren wordt en door je man gedwongen wordt na je huwelijk als Jeanine Hennis door het leven te moeten. Ik zou als ambtenaar weigeren zo'n huwelijk te sluiten
1 Reactie
sjaakie2
sjaakie217 nov. 2011 - 9:03
----Ik zou als ambtenaar weigeren zo'n huwelijk te sluiten ---- Dat is nou juist het probleem, dat mag niet (meer) als ambtenaar en is zodoende belemmering van jouw persoonlijke vrijheid.
FransAkkermans1947
FransAkkermans1947
17 nov. 2011 - 9:03
Ik kan me herinneren dat je vroeger het fenomeen had van de vervangende dienstplicht. Die was bedoeld voor jongens die al bezwaar maakten tegen het doodschieten van 's Rijks vijanden voordat ze in Rijksdienst opgeroepen en bevolen waren zulks te doen. Gewetensbezwaarden, weigerambtenaren avant la lettre. Die bestonden, jongens die het niet met hun geweten in overeenstemming konden brengen iemand dood te schieten. Weinig gereformeerden, meer doopsgezinden en jehovagetuigen meen ik me te herinneren. Later wat meer politiek geïnspireerde bezwaarden, Ze kwamen volop voor in de gelederen van Groen Links en haar voorgangers. Ze werden een ander soort ambtenaar dan een militair. Nog wat meer terug in de tijd werden ze zelf tegen de muur gezet. Het doodschieten lieten ze aan anderen over, niet graag, maar toch. Ongelooflijk, hoe snel opvattingen over gewetensdwang en tolerantie kunnen schuiven.
2 Reacties
Bagus
Bagus17 nov. 2011 - 9:03
Ja ook ik dacht direct aan die dienstweigeraars. Dat speelde in een tijd dat ik zelf nog dienstplichtig was. Maar ik meen mij te herinneren dat deze weigeraars wel het militaire cachot ingingen. En hoe ze daar zijn behandeld werden valt niet moeilijk te raden. Nu dreigt de "weigerambtenaren" alleen een "milde" straf: "ontslag" uit overheidsdienst. En misschien is herplaatsing intern ook nog een optie. Dat weet ik niet. Want we leven nu natuurlijk wel in beschaafdere tijden -waaraan progressief Nederland- zeker een steentje (eufemistisch uitgedrukt) heeft bijgedragen. Maar "the times they are changing" Derhalve geheel eens met de strekking van uw posting.
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman17 nov. 2011 - 9:03
[Ik kan me herinneren dat je vroeger het fenomeen had van de vervangende dienstplicht. Die was bedoeld voor jongens die al bezwaar maakten tegen het doodschieten van 's Rijks vijanden voordat ze in Rijksdienst opgeroepen en bevolen waren zulks te doen. Gewetensbezwaarden, weigerambtenaren avant la lettre.] Niemand had gesolliciteerd naar de functie van soldaat, in die tijd: je was dienstplichtig. Naar de functie van ambtenaar hebben mensen wel gesolliciteerd. Je hebt nu, in het beroepsleger, dan ook geen dienstweigeraars meer. Daarnaast is er natuurlijk nogal een verschil tussen mensen die niet willen doden uit principe, of die uit principe tegen de grondwet willen handelen...
denmol
denmol
17 nov. 2011 - 9:03
Een hele vreemde vergelijking tussen het dragen van een boerka en een weigerambtenaar. Het dragen van een boerka is iets dat men zelf mag bepalen in dit land en dat behoort tot de vrijheid van kledingkeuze. Het weigeren de wet uit te voeren als ambtenaar in functie is iets heel anders en het toestaan van dit fenomeen heeft niets met vrijheid van het individu te maken en alles met het scheppen van precedenten om een loopje te nemen met de grondwet. Als dit toegestaan wordt dan schept dat tevens ruimte voor anderen die om welke reden dan ook vanuit hun geweten iets, dat tot hun takenpakket behoort, weigeren te doen. Waarom mag de een wel en de ander niet gebruik maken van zijn gewetensbezwaren zijn vragen die, als de wet gehandhaafd wordt, niet meer relevant zijn. Het verhaal dat homo's ook liever niet gehuwd worden door iemand die dat eigenlijk niet wil gaat mijns inziens ook niet op want als een gewetensbezwaarde weigerambtenaar gedwongen wordt dat wel te doen zal hij, als hij gewetensvol genoeg is, zelf wel vertrekken en dan gaat die kromme hypothetische vergelijking niet op.
1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer17 nov. 2011 - 9:03
En als een ambtenaar nu eens gewetensbezwaren heeft bij inhumane uitzettingen . Mag dat volgens u ook niet?
bv-user-84072
bv-user-84072
17 nov. 2011 - 9:03
Weer een bewijs dat de vrijheid van godsdienst op gespannen voet staat met het gelijkheidsbeginsel uit art 1 van de grondwet , dat had Fortuijn goed gezien.
1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer17 nov. 2011 - 9:03
"Weer een bewijs dat de vrijheid van godsdienst op gespannen voet staat met het gelijkheidsbeginsel uit art 1 van de grondwet , dat had Fortuijn goed gezien." Ja. Vrijheid van godsdienst staat ten onrechte in de grondwet. Het is gewoon een vorm van vrijheid van meningsuiting. De tegenwerping van gelovigen dat het hebben van een godsdienst toch niet met meningsuiting te maken heeft maar daar bv verre boven verheven is, zal mij toch echt worst wezen. Er is geen enkel essentieel verschil met welke meningsuiting dan ook. Elke verwijzing naar godsdienst/religie bescherming en voortrekkerij moet gewoon uit de grondwet.
HanvanderHorst1
HanvanderHorst1
17 nov. 2011 - 9:03
Er is een nadrukkelijk verschil tussen de vrijheid om je zelf te kleden zoals je wilt en de vrijheid om te weigeren bepaalde taken uit te voeren in het kader van een functie die je zelf hebt aanvaard. Dat is het zwakke element in dit stuk. Dat van die weigerambtenaar gaat over een heel principieel vraagstuk: mag een ambtenaar om hem moverende redenen weigeren een hem in het kader van zijn functie oopgedragen taak te vervullen, die niet in strijd is met de wet? En welke zijn die redenen dan: algemeen levensbeschouwelijke of uitsluitend religieuze? En waneer wordt iets als een godsdienst aanvaard? Enzovoorts. En als ik nu trouwambtenaar zijnde, óók geen homo's wil huwen maar daarvoor geen religieuze redenen kan of wil aanvoeren, als ik dat doe, moet ik dan wel ontslagen worden en die ander niet?
2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 nov. 2011 - 9:03
" En als ik nu trouwambtenaar zijnde, óók geen homo's wil huwen maar daarvoor geen religieuze redenen kan of wil aanvoeren, als ik dat doe, moet ik dan wel ontslagen worden en die ander niet?" Dit lijkt me echt een vraag voor de schriftgeleerden en farizeers onder ons en daartoe moet ik mezelf ook rekenen want aan deze belangrijke discussie voor scherpslijpers doe ik tenslotte van harte mee. Voor zover ik weet was er bij het maken van deze wet sprake van het tegemoetkomen aan ambtenaren die daar uit ' principiële of religieuze' overwegingen bezwaar tegen hadden. Het lijkt me dat dat de staat de ene gewetensbezwaarde niet boven de ander kan stellen. In dienst houden dus, allebei.
Bouwman2
Bouwman217 nov. 2011 - 9:03
Het huwelijk wordt veel te veel geromantseerd terwijl romantiek net zo vluchtig is als alcohol. Na het homohuwelijk komt de homoscheiding ook al in beeld. Maar hoeveel mensen met een wat andere seksuele voorkeur dan de gebruikelijke zouden zich als ze dan willen trouwen een voorkeur hebben voor een ambtenaar van SGP huize, denk je Han? Het is uitsluitend symboliek, waarbij het ook nog eens kan gaan om electoraal gewin. De homo wordt door de PVV danig in de slachtofferrol geduwd terwijl het toch eigenlijk het betere soort mensen betreft. Heel wat beter dan die achterlijke moslims. Inussen wordt democratie steeds meer als de dictatuur van de meerderheid beschouwd, terwijl dat de kern niet is. het hart van de democratie zit em juist in consensus en verdraagzaamheid. Je kunt je natuurlijk beroepen op dura lex, sed lex. Maar de wet is gewoon door mensen gemaakt en heeft geen eeuwigheidswaarde. Torantie daarentegen is van overal en altijd.
NickyD
NickyD
17 nov. 2011 - 9:03
Een trouwambtenaar dient de eed af te leggen bij de rechtbank: "Ik zweer (beloof) dat ik de betrekking van ambtenaar van de burgerlijke stand met eerlijkheid en nauwkeurigheid zal vervullen en dat ik de wettelijke voorschriften, de burgerlijke stand betreffende, met de meeste nauwgezetheid zal opvolgen;" Dan is het opmerkelijk dat hij niet álle wetten wil uitvoeren als hij tevens gemeenteambtenaar is. Als vrijwilliger (Buitengewoon Ambtenaar Burg. Stand) lijkt het makkelijker te kunnen weigeren, maar kun je die ontslaan? @Rutger Bregman: "wat boeit het dan dat het huwelijk niet door de ambtenaar van SGP-huize wordt bevestigd?" Joh, dat is precies het punt, waarom moet je als homo in een andere gemeente trouwen?
1 Reactie
seniorg
seniorg17 nov. 2011 - 9:03
Je hoeft niet in een andere gemeente te trouwen. Ook zo'n idioot misverstand. In elke gemeente in Nederland is het voor homostellen mogelijk een burgerlijk huwelijk te sluiten. Ongeacht of die gemeente nu wel of niet ook nog 'weigerambtenaren' in dienst of als vrijwilliger ter beschilling heeft. Desnoods treedt de burgemeester, een wethouder of een zelf aangedragen persoon op als ambtenaar BS. Het is een storm in een glas water en zoals Bregman terecht vaststelt een teken aan de wand.
nikita72
nikita72
17 nov. 2011 - 9:03
De praktische gevolgen van de weigerambtenaar zijn beperkt. Maar de overheid geeft natuurlijk een heel fout signaal af, als zij haar werknemers toestaat te discrimineren. Dat lijkt mij zo duidelijk dat er niet eens discussie over zou moeten zijn.
1 Reactie
neutralist
neutralist17 nov. 2011 - 9:03
De overheid heeft als uitgansgpunt dat iedereen ambtenaar moet kunnen worden. Zij discrimineert als zij mensen uitsluit die op religieuze grondslag tegen homofilie zijn. Discriminatie op basis van geloof is tegen de grondwet. Donner zei dat treffend, vandaar de adviesaanvraag bji de Raad van State. Dit is complex. De discriminatie wordt verlegd van de homo naar de ambtenaar. Daar schieten we niks mee op. Maar het is ook een theoretisch neuzelverhaal want er zijn zat ambtenaren die het wel willen doen.
geejeehaa
geejeehaa
17 nov. 2011 - 9:03
"De houding van GroenLinks is ronduit hypocriet. Over het boerkaverbod zei de partij nog dat 'de Nederlandse agenten wel belangrijkere dingen te doen hebben'. Pechtold ridiculiseerde toen de 'angst van 150 boerka's op 16 miljoen mensen'. Blijkbaar vindt hij de pakweg 100 weigerambtenaren wel angstaanjagend genoeg om wettelijk aan te pakken." Spijker, kop, raak. Overigens is er natuurlijk geen enkele 'echte' issue. Stel dat een ambtenaar persoonlijk tegen het homohuwelijk is, maar desnoods wel zo'n huwelijk zal sluiten omdat dat nu eenmaal de wet is. Wil je dan als homo-paar op je trouwdag een ambtenaar die je huwelijk vastlegt, terwijl je weet dat hij/zij het eigenlijk maar niks vindt?
1 Reactie
denmol
denmol17 nov. 2011 - 9:03
"Stel dat een ambtenaar persoonlijk tegen het homohuwelijk is, maar desnoods wel zo'n huwelijk zal sluiten omdat dat nu eenmaal de wet is. Wil je dan als homo-paar op je trouwdag een ambtenaar die je huwelijk vastlegt, terwijl je weet dat hij/zij het eigenlijk maar niks vindt?" Dit is een rare stelling omdat de werkelijk overtuigde weigerambtenaar dan niet meer als zodanig werkzaam zal zijn. Als hij niet mag weigeren zal hij omdat hij leeft naar zijn religie zijn geloofsovertuiging laten prevaleren boven het houden van een baan waarin hij gedwongen wordt iets te doen dat tegen deze overtuiging ingaat. Dat voorbeeld dat je geeft gaat daarom alleen al niet op.
dino_radja
dino_radja
17 nov. 2011 - 9:03
een beetje dom. wat doet een burka draagster fout? helemaal niets, maar sommige mensen worden bang van dat kledingstuk. wat doet een weigerambtenaar fout? hij discrimineert, en dat is duidelijk tegen de wet. het zijn dus 2 totaal verschillende dingen: of een nieuwe wet die een kledingstuk verbiedt, of het besluit een bestaande wet te handhaven.
3 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 nov. 2011 - 9:03
Verschillende dingen, zeker, maar dezelfde onverdraagzaamheid, dezelfde non-problemen, dezelfde symboolpolitiek.
FransLenaen
FransLenaen17 nov. 2011 - 9:03
Ik ben zowel voor het burkaverbod als voor de motie van GL mbt weiger ambtenaren. Het zijn overigens twee volstrekt verschillende zaken. Ik vind het volstyrekt normaal dat we met elkaar democratisch afspreken dat we in het openbaar elkaars gezicht kunnen zien; essentieel voor de communicatie. En mbt de weigerambtenaar. Een ambetaanr heeft de wet uit te voeren die democratisch vastgesteld is. Mocht dat tegen zijn/haar geweten zijn, dan staat het hem/haar geheel vrij een andere baan te zoeken.
TheoJ2
TheoJ217 nov. 2011 - 9:03
[wat doet een burka draagster fout? helemaal niets] Dat hangt dus van je wetgeving af. Ik zag pas een opname van een vrouw die met een gestolen pinpas geld opnam, en daarbij werd geregistreerd. Maar door de gezichtsbedekking was ze niet herkenbaar. Niet zo gek als hier wetgeving op wordt gemaakt.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor