Een pimpelmees en een koolmees. Om de beurt strijken ze neer op de berkenboom, en genieten van het sap. Met hun kleine snavel kunnen de mezen uit de gaatjes in de boom drinken. Deze video is van Bas Schreuder.
Vogels die het sap van bomen drinken, is dat gek? Nee, want vogels weten maar al te goed hoe lekker boomsap is. Ruud van Beusekom van de Vogelbescherming vertelt: “Het komt niet heel vaak voor, maar het gebeurt wel. De vogels zoeken plekjes waar de bast beschadigd is, bijvoorbeeld door het hakken van een specht. Daar lekt het boomsap naar buiten.” Dat boomsap is heel rijk aan suikers. Ook insecten, zoals vlinders, komen erop af.
Er zijn ook soorten die heel bewust het boomsap drinken, vertelt van Beusekom. De Noord-Amerikaanse sapspecht is een expert sapdrinker. Zijn Engelse naam is niet voor niets ‘sapsucker’. De vogel maakt op systematische wijze gaatjes in de boomschors. Uit die gaatjes komt het suikerrijke sap dat de sapspecht maar al te graag oplikt. En ook andere vogels en zelfs insecten komen erop af, en profiteren van de gemaakte gaatjes.
Sapspechten drinken vooral van de bomen in het voorjaar, wanneer de opwaardse sapstroom het sterkste is. Als ze de winter gaatjes boren, doen ze dat bij de esdoorn, want die heeft ook ’s winters een sterke sapstroom. De vogels hebben een voorkeur voor bomen met een gladde bast, en jongere bomen. Die hebben namelijk een dunne bast en goede sapstroom.
Bron: Vogelbescherming, Bosreservatennieuws, IVN
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.