© Pixabay
De hoeveelheid methaan, het op één na belangrijkste broeikasgas, in de atmosfeer bleef in 2020 onverminderd stijgen, ondanks de economische vertraging door de coronapandemie. Dat blijkt uit bevindingen van een team van wetenschappers van de Universiteit van Leeds.
Ongeveer veertig procent van methaanemissies is afkomstig van natuurlijke bronnen, terwijl zestig procent afkomstig is van de mens, zoals door landbouw, fossiele verbranding en stortplaatsen.
De wetenschappers gebruikten gegevens van de Copernicus Sentinel-5P satelliet om grote hoeveelheden methaan te lokaliseren. De satelliet brengt een breed scala aan verontreinigende stoffen in kaart, bijvoorbeeld ook stikstofdioxide, ozon, formaldehyde, zwaveldioxide en koolmonoxide.
De metingen uit 2020 toonden de grootste toename van de methaanconcentratie sinds de jaren ’80. Dit record werd in 2021 weer overtroffen.
De onderzoekers zagen de grootste toename van methaan in Zuid-Soedan en Oeganda in Centraal-Afrika, maar ook in Canada en Rusland. In deze gebieden is veel drasland (wetlands) te vinden: laagland dat verzadigd is door water. Wetlands zijn de grootste natuurlijke bron van methaan. Doordat de bodemmicroben en planten onder water moeten metaboliseren, waar weinig zuurstof is, wordt er methaan geproduceerd.
Emily Dowd, PhD-student van de Universiteit van Leeds, zegt hierover: "De satellietwaarnemingen hebben aangetoond dat wetlands een grote bijdrage blijven leveren aan de methaanuitstoot, dus het is belangrijk dat er verder werk wordt verricht om volledig te begrijpen hoe deze gebieden reageren op veranderingen in ons klimaat.”
Omdat te veel methaan zo sterk de aarde opwarmt én omdat methaan een relatief korte levensduur in de atmosfeer heeft – zo’n negen jaar – kan de vermindering van onze methaanemissies een heel snel positief effect hebben op klimaatverandering, volgens de onderzoekers.
Bron: ESA
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.