Jan Douwe van der Ploeg, emeritus-hoogleraar Wageningen Universiteit
© Henny Radstaak
De veehouders moeten het mestprobleem deels zelf maar oplossen, vindt landbouwminister Femke Wiersma (BBB). Volgens de Tweede Kamer werkt dat mestfraude in de hand, maar dat vindt de minister dan weer onacceptabel. Melkveehouders kunnen hun mest dit jaar niet meer kwijt op hun grond, omdat Brussel de mestregels heeft aangescherpt. Volgend jaar worden die regels nog strenger. De situatie is tamelijk uitzichtloos. Gierputten en mesttanks zitten overvol. Gaan we er ooit nog uitkomen, uit deze mestcrisis?
Jan Douwe van der Ploeg is emeritus-hoogleraar aan de Wageningen Universiteit. Volgens hem bevindt het Nederlandse landbouwbeleid zich in een impasse. “Een meerledige impasse: een politieke, een culturele, een economische en een technologische impasse. Het één verstrekt het ander en dat maakt het een duivels probleem.” Intussen wordt op het ministerie van LVVN koortsachtig gezocht naar oplossingen. “Als je het hebt over innovatie gaat dat heel veel tijd vragen en heel veel geld kosten.”
“Intussen verzuipen we straks in de mest, hoe je het ook wendt of keert”, moet Van der Ploeg concluderen. “Op veel bedrijven is er bijvoorbeeld best ruimte voor aanpassingen: minder of anders voeren, waardoor er minder stikstof in de mest komt. Maar de echt grote klap die gemaakt moet worden, daarvoor is het te laat.” Er hadden volgens de emeritus-hoogleraar al lang veel meer mestverwerkingsfabrieken gebouwd moeten worden, we hadden de landbouw tot op zeker hoogte meten de-industrialiseren en moeten reorganiseren. Helaas hebben we een hele serie afslagen gemist. En nu is de situatie dramatisch geworden.”
Meer over:
mestcrisisMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.