‘Mestbeleid werkt niet’
• 31-03-2017
• leestijd 1 minuten
© Koe. Fotograaf: tinyvdmeer
Op veel plekken in Nederland worden de milieunormen nog steeds overschreden door het falende mestbeleid. Dat blijkt uit een evaluatierapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), over de Meststoffenwet. Zo worden de Europese doelen voor schoon oppervlaktewater op verschillende plekken niet gehaald. En dat is juist waar de wet op gericht is: het verbeteren van de waterkwaliteit door het verminderen van de vervuiling van de landbouw.
Teveel mest
Een belangrijke probleemregio is het gebied rond het Noord-Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Hier wordt nu nog zo’n 30% teveel mest op het land uitgereden. Het gevolg is dat de stikstof- en fosfaatconcentraties in het oppervlaktewater te hoog zijn.
Melkveestapel
Tegelijkertijd met de discussie over het Nederlandse mestbeleid speelt de discussie over de omvang van de melkveestapel. Met de onlangs ingevoerde ‘stoppersregeling’ neemt het aantal melkkoeien nog dit jaar af met zo’n 160.000 stuks. Deze en andere maatregelen moeten de hoeveelheid mest in Nederland in de toekomst drastisch terugdringen.
Overigens betekent de afname van de mestproductie niet dat het gebruik ervan ook even hard daalt.
Volgens het PBL is het belangrijk dat er snel actie wordt ondernomen, omdat de waterkwaliteit in 2027 op orde moet zijn. In Vroege Vogels een gesprek met Hans van Grinsven van het PBL.