Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Juliwespen, geëmancipeerde meeuwen, glimwormen en overige onderwerpen

  •  
10-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
729 keer bekeken
  •  
Goudwesp. Fotograaf: Jan Coolen

Goudwesp.

© Fotograaf: Jan Coolen

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 10 juli 2022 terug op de volgende startpunten:

0:11:20 -De Wei
0:31:25 -Glimwormen in Amsterdam Noord
1:22:35 - Eikenprocessierups verdwijnt in de grond
2:09:00 -Actie #Juliwesp
2:19:15 -In goede aarde
2:30:25 - Kleine mantelmeeuw

Actie #Juliwesp: Nederlandse wesp in het zonnetje

Het is een bekend fenomeen op menig terras: zodra er een wesp in de buurt komt beginnen mensen wild om zich heen te zwaaien en te slaan, want een wesp is eng en agressief. Maar niets is minder waar, zegt Regina Oors van de Nederlandse Entomologische Vereniging. Wespen zijn gewoon mooi, zullen nooit zomaar steken en ze houden de natuur in balans. 

Geëmancipeerde meeuwen

Kleine mantelmeeuwen blijken niet alleen heel monogame vogels, ze zijn ook nog eens verrassend geëmancipeerd. Dat ontdekte promovenda Marwa Kavelaars tijdens haar onderzoek voor de Universiteit van Antwerpen, in meeuwenkolonies in de Zeeuwse Delta. "Meeuwen leven lang, dus dan is het ook zinvol om te investeren je partner!"

Kleine mantelmeeuw

Kleine mantelmeeuw met pullen

© Rob Buiter

In Goede Aarde

Maak de landbouwbodem weer gezond! Dat is de boodschap van Stichting In Goede Aarde. Door overmatig gebruik van meststoffen, gif en ploegen raken landbouwgronden steeds meer uitgeput. In Goede Aarde heeft een methode ontwikkeld waarmee het voedselweb in de bodem hersteld kan worden. Verslaggever Henny Radstaak is in Drenthe gaan kijken hoe dat werkt bij Bente van Wallenburg en Ties Temmink van Stichting In Goede Aarde en akkerbouwer Kees Sijbenga.

De Wei

In het boerenland rond Schaijk wordt het grootste deel  van de grond gebruikt voor tuinbouw en megastallen. Des te meer valt het op dat Maaike Lange en haar familie midden tussen de uitgestrekte velden een natuurvriendelijke wei hebben aangelegd. Ze schreef er een boek over, ‘de Wei’. Verslaggever Pleun Aarts stapt met haar op de fiets, om het landje te bezoeken.

Eikenprocessierups verdwijnt in de grond

Drie jaar geleden had iedereen erover. De eikenprocessierups, met z’n vervaarlijke brandharen, was het plaagdier van dat jaar. De jeukrups wordt het dier ook wel genoemd. Maar de laatste tijd zien we het dier veel minder en is er ook minder overlast. Is de rups verdwenen. Nee, de rups blijkt in de grond te zitten. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere Arnold van Vliet van de Wageningen University.

Lees meer in het nieuwsbericht

Glimwormen in het Vliegenbos

Twee jaar geleden midden in de herfst zag buurtbewoonster en kunstenaar Marjolijn Van Heemstra ze voor het eerst: glimwormlarven in haar Vliegenbos te Amsterdam Noord. Normaal komen ze alleen voor in Limburg en niemand weet precies hoe ze in Amsterdam zijn beland. Nu twee jaar later wil Marjolijn, ondertussen bijna een glimwormexpert, weten of ze er nog zitten. Vanaf deze week organiseert ze samen met de Universiteit van Amsterdam een heuse glimwormentelling. Verslaggever Merlijn Schneiders trekt in de nacht het Vliegenbos in met expeditieleider glimworm Marjolijn van Heemstra.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.