© Fotograaf: Merijn Loeve
Het gebeurt steeds vaker: meeuwen die op daken broeden. En eenmaal gevestigd, zorgen deze broedende dakmeeuwen voor veel overlast. In de binnenstad van Alkmaar is het zelfs zo erg, dat bewoners er nachten van wakker liggen en de klachtenlijn rood gloeit. Daarom is vogelonderzoeker Roland Jan Buijs in opdracht van de gemeente een onderzoek gestart.
Patrick Hand (gemeente Alkmaar) en Roland-Jan Buijs (ecoloog)
© Vroege Vogels
In Alkmaar heeft de gemeente speciale gedoogdaken ingericht. Hier wordt het de meeuw zo makkelijk mogelijk gemaakt, met schelpjes en vegetatie worden de daken aantrekkelijk. De gemeente hoopt zo dat de meeuwen die de binnenstad teisteren, zich verplaatsen naar deze gedoogdaken. Daarbij willen de dat de daken in de binnenstad minder aantrekkelijk worden.
Ze roepen inwoners van de binnenstad op om hun dak netjes op de ruimen: takjes, blaadjes en beschutting is voor de meeuw ideaal. Ook heeft de gemeente een ontheffing gekregen om maatregelen te nemen bij 'essentieel overlast'. Dat wil zeggen, bij overlast die veel stress oplevert bij de bewoner van het huis.
Dat kan zijn: nachten wakker liggen of niet meer het huis uit durven gaan. De gemeente mag in zulke incidentele gevallen de nesten verplaatsen of behandelen met een speciale olie waardoor het ei niet meer uitkomt. Dat laatste mag alleen bij de kleine mantelmeeuw.
Broedende meeuw bij de voormalige drukkerij van NoordHollands Dagblad. Nu een broedplaats voor kunstenaars én meeuwen.
© Vroege Vogels
Om te onderzoeken of deze maatregelen ook werken, ringt Roland Jan Buijs de jonge meeuwen. Zo kan hij achterhalen of de meeuwen die op het gedoogdak broeden, het jaar erop weer terugkomen op hetzelfde dak.
Wat hij wel zeker weet, is dat broedende meeuwen de komende jaren onze binnensteden zullen blijven bezoeken. Dit komt omdat de oorspronkelijke foerageer- en broedgebieden van meeuwen steeds meer verdwijnen. Vuilstortplaatsen worden steeds efficiënter ingericht, en daardoor een ongeschikte foerageerplaats. Ook de havengebieden waar normaal grote kolonies broeden zijn door de intrede van de vos steeds minder geschikt.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.