De koraalfamilie die op dit moment dominant is in koraalriffen blijkt tegelijkertijd ook een van de meest gevoelige koralen voor klimaat- en andere milieuveranderingen te zijn. Het hertshoornkoraal van het geslacht Acropora, waar het hier om gaat, kan goed tegen zeespiegelbewegingen en heeft daardoor in de afgelopen miljoenen jaren dominant kunnen worden.
Uit onderzoek onder leiding van Willem Renema van Naturalis Biodiversity Center blijkt dat koraalriffen niet altijd voornamelijk uit hertshoornkoraal hebben bestaan, maar dat deze groep pas 2,5 miljoen jaar geleden snel toenam in hoeveelheid. Dit publiceert Willem samen met collega’s op 22 april in Science Advances.
Hoe kan het dat hertshoornkoraal nu zo veel voorkomt, maar zeer kwetsbaar is voor klimaatveranderingen? Om hierachter te komen vergelijken de onderzoekers zeespiegelbewegingen, waar het koraal voorkomt, en de soortenrijkdom in het fossiele materiaal dat gevonden is door de tijd heen. “Door te kijken naar het verleden kun je leren voor de toekomst,” zegt Willem Renema. Hertshoornkoraal is zeer belangrijk voor de opbouw van een koraalrif. De driedimensionale structuur creëert plekken waar veel andere dieren, zoals krabben, vissen en andere koralen, kunnen leven.