De Transitiecoalitie Voedsel wil dat de nieuwe regering gaat nastreven dat er in Nederland meer plantaardig wordt gegeten. Dat schrijft de organisatie van mensen die zich bezighouden met landbouw, voedsel, natuur en gezondheid aan informateur Mariëtte Hamer.
Plantaardige eiwitten
"Ongeveer 60 procent van de eiwitten die we dagelijks consumeren zijn van dierlijke oorsprong en 40 procent is plantaardig. Om gezondheidsredenen en vanuit klimaatoverwegingen zou dat omgedraaid moeten worden. Een meer plantaardig dieet moet het nieuwe normaal worden", vindt het gezelschap.
Gezonder en duurzamer
Een nieuw kabinet kan met wet- en regelgeving voedselaanbieders, zoals supermarkten, cafetaria's en restaurants, stimuleren om de consument gezonder en duurzamer te laten eten, stellen de briefschrijvers. "Het moet niet langer vanzelfsprekend zijn dat er bij supermarkten, horeca en catering hoofdzakelijk vlees of andere dierlijke producten op het menu staan", aldus Natascha Kooiman van Transitiecoalitie Voedsel en initiatiefneemster van de oproep.