© Hans Smid
Tijdens de recente zeer warme periode verdubbelde het aantal mensen dat muggenoverlast had van 30% naar 60%. Dat blijkt uit ruim 1700 waarnemingen die via Muggenradar.nl werden doorgegeven. In Friesland is de gemiddelde overlast tot nu toe het hoogst. 75 procent van de deelnemers geeft aan maatregelen te nemen om muggenoverlast te voorkomen.
Gedurende de eerste helft van het onderzoek nam het percentage van de meldingen waarin sprake was van overlast aanzienlijk toe. Op 20 juli gaf ongeveer 30% van de deelnemers aan dat ze muggenoverlast hadden. Halverwege augustus was dit percentage gestegen naar zo’n 60%. De grootste toename in het relatieve aantal meldingen van ‘een beetje overlast’ en ‘veel overlast’ vond plaats tussen 27 juli en 3 augustus. De onderzoekers vermoeden dat deze toename in overlast samenhangt met veranderingen in het weer. Aan het eind van juli steeg de dag- en nachttemperatuur, waarna een meer dan twee weken durende hittegolf volgde (5 tot en met 17 augustus 2020). Hierna nam het relatieve aantal van overlastmeldingen weer af.
Doordat muggen koudbloedige dieren zijn, heeft de temperatuur een sterke invloed op hun activiteit. Daarnaast zorgen hogere temperaturen ervoor dat de larven van steekmuggen zich sneller ontwikkelen tot volwassen mug, met uiteindelijk grotere populaties tot gevolg. Ook het aantal beschikbare broedplaatsen kan van invloed zijn op steekmugaantallen. Deze broedplaatsen bestaan voornamelijk uit voorwerpen waar langere tijd water in blijft staan, zoals regentonnen, bloempotten en emmers. In deze broedplaatsen zijn doorgaans geen natuurlijke vijanden van steekmuggen te vinden, waardoor de larven zich kunnen ontwikkelen tot volwassen steekmuggen. In regentonnen kan de muggenlarvendichtheid oplopen tot een paar honderd individuen per liter water. Het is dus raadzaam om deze broedplaatsen eens in de twee weken leeg te gooien om te voorkomen dat de muggenlarven tot steekmug uitgroeien.
De onderzoekers hebben nog meer gegevens nodig. U kunt de mate van de door u ervaren muggenoverlast doorgeven via Muggenradar.nl. Als u geen overlast hebt ervaren, zijn uw meldingen ook zeer welkom. Het onderzoek loopt nog tot 21 september, maar ook daarna kunt u de door u ervaren overlast nog melden.
Bron: Rody Blom, Arnold van Vliet en Sander Koenraadt (Wageningen University & Research)Meer over:
fragment radioMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.