Meer duurzame koffie verkocht
• 28-07-2010
• leestijd 2 minuten
In de eerste helft van 2010 zijn er 35 procent meer duurzame kopjes koffie gedronken dan in dezelfde periode vorige jaar. Dat blijkt uit de koffieverkoopcijfers van duurzaamheidsprogramma UTZ CERTIFIED Good Inside. Door deze stijging verbeteren de werkomstandigheden en concurrentiepositie van UTZ CERTIFIED koffieboeren overal ter wereld. De boeren worden door UTZ gestimuleerd en opgeleid in het sociaal, economisch en milieutechnisch verbeteren van hun werkwijze. Hierdoor stijgt de kwaliteit van de koffie en krijgen de boeren een sterkere onderhandelingspositie.
Van alle door UTZ gecertificeerde koffie is 34 procent, bijna 20 miljoen kilo, afkomstig uit Brazilië. Hiermee is Brazilië de grootste bron van maatschappelijk verantwoorde koffie binnen het duurzaamheidprogramma. De tweede plaats wordt ingenomen door Vietnam, dat ruim 13 miljoen kilo, oftewel 22 procent van de koffie levert. Honduras, Colombia en Guatemala staan respectievelijk op de derde, vierde en vijfde plek.
Top vijf productielanden met totaal verkochte duurzame koffie in miljoen kilo van januari tot en met juni 2010:
1. Brazilië 19,9
2. Vietnam 13,0
3. Honduras 11,5
4. Colombia 3,3
5. Guatemala 2,9
Eerste gecertificeerde cacao
Naast koffieboeren worden ook cacaoboeren door UTZ CERTIFIED opgeleid tot professionele en verantwoorde ondernemers. De boeren in Ivoorkust bleken in de eerste zes maanden van 2010 met 11,8 miljoen kilo duurzame cacao de grootste producenten te zijn. De eerste producten met deze cacao, onder meer van FrieslandCampina, Baronie, Heinz, Albert Heijn en Mars, stromen gedurende dit hele jaar de markt in.
Duurzame theemarkt volgt
Ook voor theeboeren zijn er binnen het duurzaamheidprogramma van UTZ CERTIFIED belangrijke stappen gezet. Zo wordt voor één van de meest populaire theesoorten van Nederland, de Engelse Melange van Pickwick, uitsluitend thee gebruikt die door UTZ gecertificeerd is. Pickwick koopt hiervoor, via moederbedrijf Sara Lee, 2 miljoen kilo duurzame thee in. Dat is een derde van het totale inkoopvolume thee van Sara Lee in Europa. De certificering van de Engelse Melange van Pickwick vormt een belangrijke eerste stap naar een volledige verduurzaming van de theemarkt.