Toen in 1989 voor het eerst broedende blauwborstjes in de structuurrijke slootjes van het Noord-Groningse Hogeland werden aangetroffen wisten we niet wat we zagen. De blauwborst kwam in die jaren vooral voor in de Biesbosch en de Oostvaardersplassen, en stond nog prominent op de Rode Lijst van bedreigde vogelsoorten. De indertijd schaarse blauwborsten te zien foerageren tussen de bieten en de aardappelen was gek. In dezelfde periode werden broedende blauwborsten in kavelslootjes nabij Sexbierum gevonden en voltrok zich in de Noord-Duitse akkerbouwgebieden hetzelfde proces.
Fotograaf: TheovV
Uit de tellingen blijkt dat de slootjes tussen het Lauwersmeer en de Eemshaven de springplank zijn geweest naar de rest van de provincie Groningen. In de jaren negentig bleek al dat slootjes met veel ruigte van overjarig riet of fluitenkruid in combinatie met koolzaad feitelijk altijd broedende blauwborsten herbergden. Pas later werd de blauwborst ook talrijk in structuurrijke wijken in de veenkoloniën. De sprong naar koolzaad vond later in de jaren negentig plaats en inmiddels lijkt koolzaad het belangrijkste gewas te zijn voor broedende blauwborsten. Door het grote aandeel koolzaad in Oost-Groningen is deze regio heden ten dage minstens zo belangrijk voor deze prachtige zangvogels als het met sloten doorsneden noorden van Groningen.
Fotograaf: Wies Vink
Een voorzichtige schatting op basis van de MAS-tellingen leert ons dat er inmiddels minimaal 5.000 paartjes in de provincie Groningen broeden. Zeker driekwart daarvan broedt in akkerland. Uit de MAS-gegevens blijkt dat blauwborsten niet alleen een sterke voorkeur hebben voor koolzaad, maar ook significant meer voorkomen op plekken met sloten en faunaranden. Waarschijnlijk gebruikt de blauwborst deze semi-natuurlijke habitats om naar voedsel te zoeken, en afhankelijk van de vegetatie ook om in te broeden. Het markante blauw van de blauwborsten in een perceel koolzaad dat volop in bloei staat, doet velen versteld staan. Nu is de tijd om het felle blauw te zien afsteken tegen het prachtigste geel dat de landbouw heeft voortgebracht.
Lees het hele bericht op
Natuurbericht.nl