Meer aardpeerrecepten
• 10-03-2009
• leestijd 2 minuten
Aardpeerpizza
Ingrediënten
olie, pizzabodem, 1 grote ui, 400 gram aardpeer, tijm, gedroogde tomaten, pecorino, peper en zout
Bereiding
Hak de ui en aardpeer julienne, maar dan lekker grof! Bak de ui, eventueel met een scheutje rode wijn, mooi bruin. Bak vervolgens de aardpeer met tijm (salie mag ook) en gedroogde tomaat gaar. Meng ui met aardperen, drapeer deze op een helft van de pizzabodem. Beleg de vulling met pecorino en vouw dubbel, laat deze 15 tot 20 minuten in een op 220 graden Celsius voorverwarmde oven verdwijnen tot de pizza goudbruin is geworden.
Aardpeer-bonenpotjepot
Ingrediënten
500 gram aardpeer, 500 gram sperziebonen, 2 prei, teen knoflook, Friese nagelkaas, klontje roomboter
Bereiding
Bak de aardperen lekker gaar in een koekenpan met olie. Pak de prei, was en snij hem overdwars in dunne sliertjes. Klontje roomboter in de pan (eventueel een knoflookje) en smoor de prei lekker zacht. Stoom de sperziebonen gaar, niet Oudhollands gaar, maar houd ze lekker knapperig. Voeg alle groentes bij elkaar, bestrooi met oude Friese nagelkaas en klaar is bonenpotjepot.
Aardpeertapenade
Ingrediënten
40 gram hazelnoten, 100 gram aardpeer (rauw), 100 gram kalamati olijven zonder pit, 3 zongedroogde , tomaten op olie, peterselie, 1 flinke teen knoflook, olijfolie
Bereiding
Snij alle vaste ingrediënten tot kleine stukjes in de keukenmachine en meng ze door elkaar. Olijfolie toevoegen tot je een lekkere smeerbaar hapje hebt. Lekker op een toastje, stukje stokbrood of bij focacia.
Sinaasappelcake met aardpeervla
Ingrediënten
Cake: 300 gram zelfrijzend bakmeel, 250 gram suiker, 90 ml zonnebloemolie, 200 ml koud water, sap 1 biologische sinaasappel, sinaasappelrasp van 1 biologische sinaasappel, theelepel kaneel, zakje vanillesuiker
Vla: ½ kilo aardperen, ½ liter appelsap, amandellikeur, honing naar smaak, amandelschaafsel, arrowroot (bindmiddel), chocosnippers
Bereiding
Cake: Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Meng alle ingrediënten voor de cake en bak deze in ongeveer een half uur gaar.
Vla: Kook de aardperen gaar in de appelsap, pureer en meng er wat arrowroot door om het wat dikker te maken. Breng het op smaak met de likeur, honing en schaafsel. Snij en verdeel de taart en giet de vla over de stukken. Versier de vla met chocosnippers.