Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Marmersalamander in de tuin | Zelf Geschoten

  •  
17-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
669 keer bekeken
  •  
"Bij het weghalen van wat tegels in onze tuin kwam ik een bijzondere gast tegen. Voor zover ik heb kunnen opzoeken is het een marmersalamander! Filmpje is van 12 oktober rond 15.00 uur." schrijft filmer Lydia van Oosten.  "Dit is in mijn tuin in de omgeving van Vledder in Drenthe. Ik heb het   opgezocht op internet en  gevonden dat deze soort in het wild voorkomt in andere landen. Vandaar mijn verbazing! Misschien gedumpt in het naastgelegen bos? Hij leek het prima te hebben in zijn holletje onder de stapel rubberen tegels. Ik heb alles weer hersteld en hij/zij kroop er weer in weg. Ik vond het een leuke en interessante vondst."

De marmersalamander komt voor in Frankrijk, Spanje en Portugal. Op Waarneming.nl staan inderdaad een aantal meldingen in Drenthe en daar gaat het waarschijnlijk om een ontsnapt exemplaar.

Populair en regeneratief


Als soort is de marmersalamander populair om te houden in terraria, maar hij mag dus niet meer gevangen worden in het wild. De salamander is namelijk zeldzamer geworden en dus beschermd. Deze soort is bijzonder regeneratief! Na verlies van een poot, staart of zelfs een oog of de kaak groeit die na enige tijd weer volledig aan.

De marmersalamander behoort tot de familie echte salamanders en kent zowel een land- als een waterstadium. In de paartijd krijgen de mannetjes een vrij hoge kam en wat fellere buikkleuren.

Bron: Wikipedia en Waarneming.nl
Advertentie
Dit is reclame van STER
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Marcel4x4
Marcel4x4
29 okt. 2024 - 21:27

PvdD mevrouw duidelijk nooit op beurs geweest en zet verkopers lasterlijk weg. Dieren lijden niet. Verkopers zijn dierenliefhebbers met enorme passie en liefde voor dieren die zij kweken/houden. Merk je als je ze spreekt.

Het kost aan energie-voedsel meer dan het oplevert.

Bij vervoer/verkoop even in een klein bakje is niet zo'n punt, koudbloedig dier is weinig actief bij minder warmte.

Kom anders met richtlijnen mbt ruimte.

Op grote beurs Houten zijn strenge hygiëne regels.

Wie echt iets wil weten over houden terrariumdieren ipv vooringenomen tegenstander van PvdD: zoek op YT naar René's Reptielen, Clints Reptiles (afgestudeerd zoöloog, dus echt een expert) of Wicked Wickens Reptiles.

Gemiddelde terrariumhobbyist zorgt beter voor dieren dan gemiddelde houder hond, kat, konijn.

Dat gemiddeld persoon geen cobra of nijlkrokodil hoort te houden snapt iedereen. Op beurs/winkel vindt je die niet.

Sommige schildpadden kunnen bijten. Een hond ook. Als je het vertrouwen hebt gebeurd het niet. De gewone bijtschildpad kan heel tam worden.

Er komen in NL vrijwel geen mensen in ziekenhuis door huisreptiel. Wel door honden.

Tenzij levensgevaarlijk of er is dierenmishandeling/verwaarlozing moet overheid zich niet bemoeien met huisdieren.

Illegaliteit in duwen zal dat alleen erger maken.

Goede voorlichting is belangrijk.

Kom samen met de houderverenigingen met richtlijnen.

Marcel4x4
Marcel4x4
29 okt. 2024 - 21:20

Transport argument is achterhaald. Vrijwel alle gehouden dieren zijn in gevangenschap geboren. Veel dieren CITES certificaat.

Vrijwel niemand wil wildvang. Hebben parasieten, verzwakt, zijn schuw.

Verbied dan verkoop wildvang. In NL is geen massale verkoop wildvang.

Vrijwel alle terrarium influencers verkondigen: koop alleen 'captive bred'.

PvdD mevrouw en interviewer leven nog in de jaren 80-90 qua info, weten er niets van of zijn vooringenomen.

Veel reptielen zijn heel tam en leuk als huisdier. Baardagamen en andere soorten agamen, veel soorten varanen (zelfs grote zoals watervaranen), teju's e.d. kunnen net zo tam worden als hond of kat. Zoek naar YT video's van Winston the Tegu.

Groene leguaan kan prima gehouden worden als iemand juiste kennis, ervaring en behuizing heeft.

Ja hij begint klein en wordt groot, net als grote hondensoort of een Vlaamse Reus.

Ik heb koppeltje dwergbaardagamen en ze zijn echt enorm leuk en tam. Zo leuk dat als mijn konijnen uit ouderdom sterven ik ze waarschijnlijk vervang door een leuke tamme hagedissensoort.

Uiteraard moet altijd goed verdiepen voordat je aan dier begint.

Veel honden, katten, konijnen worden slecht gehouden. Dus geen argument.

Het is aso om mensen te straffen die niets fout doen.

Je gaat geen auto's verbieden omdat mensen zich misdragen in het verkeer, je pakt overtreders aan.

NSniper
NSniper
29 okt. 2024 - 21:16

Positieflijsten afschaffen. Eventueel negatieflijst: Levensgevaarlijke dieren verboden, maar wel met mogelijkheid vergunning.

Alle dierenopvangen zitten overvol, ook voor honden, katten, konijnen. Zijn er totaal veel meer.

Dus geen argument. Wil je beginnen met verminderen dieren in opvang, begin dan daar.

Schildpadopvang Harkema herplaatst niet.

Juist terrariumhobby kan helpen bij opvang en bij in stand houden bedreigde diersoorten. Axolotl bv zal dankzij hobby niet uitsterven, leefgebied krimpt maar door de hobby zal hij niet uitsterven.

Dierentuinen moeten juist samenwerken met hobbyisten om kwetsbare diersoorten te gaan kweken. Positieflijst maakt dit alleen lastiger. Als je al positieflijst hebt moet je minimaal vergunningen geven aan mensen die dieren buiten de lijst kunnen houden.

PvdD mevrouw heeft gewoon hekel aan terrariumhobby. Ze wil niet samen met houders eventuele problemen binnen de hobby oplossen maar is tegen om het tegen zijn.

Stapje voor stapje gaat dit gewoon naar een algemeen huisdierverbod.

Marcel4x4
Marcel4x4
29 okt. 2024 - 19:59

Als je met roodwangschildpad aan moet komen heb geen argumenten. Sinds 1997 importverbod. Sinds 2016 verbod met uitsterfbeleid. Dus nul argumenten voor lijst.

Verder onjuiste info over roodwang en andere lettersierschildpadden.

Ze kunnen tientallen jaren overleven met genoeg voedsel en niet te strenge winter.

Als een reptiel niets doet is er weinig voedsel nodig.

Ik heb >30 jaar roodwang. 15 jaar geleden aangevuld met kruising roodwang-geelbuik uit opvang. Ook met kamertemperatuur in de winter <18 nooit probleem met voedsel.

Ze spreekt zichzelf tegen door aan de ene kant te zeggen dat het probleem is voor de natuur, maar aan de andere kant te zeggen dat ze met enkele jaren sterven.

Staat verder los van dat je NOOIT dieren moet dumpen in de natuur en dat hier zware straffen op moeten staan. Maar de langzame dood binnen 6jr is niet waar. Dan zou er nu geen enkele meer in leven zijn in de natuur.

Het geschetste probleem met deze soort als huisdier bestaat niet meer.

Jaren 90 massaal verkocht door vrijwel elke winkel zonder info en elk kind wilde ze. Er zijn er nog veel omdat ze 30-50 jaar oud kunnen worden.

Omdat je niet meer mag verkopen of overdragen is opvang of dumpen enige dat nog kan. Schildpadopvang Harkema zit vol omdat ze niet herplaatsen.

Reptielenopvang Zwanenburg doet wel aan herplaatsen.

Marcel4x4
Marcel4x4
29 okt. 2024 - 19:59
Deze reactie is verwijderd
Marcel4x4
Marcel4x4
29 okt. 2024 - 19:42

Waarom is er niet iemand van bv vereniging Lacerta gevraagd voor een visie ipv 1 iemand met eenzijdig verhaal vol onjuistheden?

De zoogdierenlijst is belachelijk. Waterbuffel mag, Russische dwerghamster niet. Zit geen enkele wetenschap of logica in en niet overlegd met belangenverenigingen of Platform Verantwoord Huisdierenbezit. Met dezelfde logica voor reptielen zou je wel een reuzenschildpad of netpython mogen maar geen luipaardgekko.

DimitriG
DimitriG
28 okt. 2024 - 9:55

Deze positieflijsten zijn een vreselijke insteek wat mij betreft. Ze zijn een stap op weg naar het ideaal van de PvdD om alle exotische huisdieren te verbieden (bron: https://www.partijvoordedieren.nl/standpunten/dierenrechten)

In plaats van strict verbod dat waarschijnlijk net zoals de zoogdieren positieflijst erg commercieel en op subjectieve belangen gaat worden gebaseerd (ter voorbeeld: een roborovski dwerghamster (P. roborovskii) staat op een lager risico (niveau D) door het adviescollege ingeschat dan een waterbuffel of kameel (risico niveau F, hetzelfde niveau als een bruine beer), echter zijn de laatste twee toegestaan als huisdieren en deze hamster niet. Dit is wel maar een enkel voorbeeld van de verder naar mijn mening bijzondere lijst; bron: https://www.rvo.nl/onderwerpen/dieren-houden-verkopen-verzorgen/huis-en-hobbydierenlijst).

Wat mij belangrijker lijkt is zorgen dat er betere controle komt op de aanschaf van huisdieren. Een wachttijd of anderzins bewijs van bekwaamheid voor het aanschaffen van huisdieren zou al veel veranderen bijvoorbeeld als het komt tot impulsaankopen. Goede voorlichting helpt ook al veel. Ik wil dus zeker niet zeggen dat er geen probleem is, maar om het met een positieflijst aan te pakken is onzin.

Neva87
Neva87
27 okt. 2024 - 20:00

tot nu toe heeft deze lijst bij de zoogdieren een massale dump van dieren veroorzaakt.. en gigantische hoeveelheid aan zwarte handel en impuls aankopen van de dieren die na een bepaalde datum niet meer gehouden mochten worden..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor