Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste eiland Marker Wadden open

  •  
23-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Expeditie Marker Wadden - Natuurmonumenten

© Foto: Natuurmonumenten

We hebben er een nieuw eiland bij in Nederland! De droom van een eilandenarchipel in het Markermeer begint werkelijkheid te worden. Het eerste eiland is geopend voor het publiek. Staatssecretaris Martijn Van Dam (PvdA) van Economische Zaken zet als eerste voet op de Marker Wadden samen met vele natuur- en watersportliefhebbers.

Over Marker Wadden

Het eerste eiland van de Marker Wadden omvat circa 250 hectare en luidt de eerste fase in van de Marker Wadden. Marken Wadden is een uniek natuurproject voor de aanleg van een eilanden archipel in het Markermeer. Het huidige Markermeer heeft momenteel weinig natuurlijke oevers en ondieptes, waardoor de natuurlijke balans is verstoord. Veel slib zweeft rond in het water. Er zijn nauwelijks oevers in de vorm van rietvelden, zandbanken en schelpriffen, waardoor veel dieren en planten een belangrijke bron van voedsel missen. Het slib en het gebrek aan natuurlijke oevers is funest voor vogels en vissen; de afgelopen twintig jaar is de vogel- en visstand van het Markermeer sterk achteruitgegaan.
Maar nu zijn er oevergebieden aangelegd in de vorm van een archipel van eilanden die mede zijn opgebouwd uit het slib van de bodem. Zo kan er weer een gezond evenwicht ontstaan waar dieren en planten in het Markermeer zich goed kunnen ontwikkelen. Ook voor de economie vormt de Marker Wadden een belangrijke impuls. Zo nemen de recreatiemogelijkheden in het meer toe en is bouwen met slib een innovatieve techniek die over de hele wereld toepasbaar is.

Eiland voor natuur en mensen

Op het eiland ontstaat een landschap met slikken, rietvelden en stukken open water die rijk zijn aan waterplanten, vissen en vogels. De eilanden zullen bijdragen aan natuurherstel. Diverse trekvogels zijn afhankelijk van het Markermeer als overwinteringsgebied, als rui- en rustgebied of als tussenstop. Deze vogels gebruiken het gebied om op krachten te komen voor het vervolg van hun reis. Maar ook watervogels zullen hoogstwaarschijnlijk weer terugkeren. Het ging sinds de jaren tachtig niet goed met bijvoorbeeld de tafeleend, kuifeend en brilduiker. Deze vogels zouden nu weer kunnen terugkeren door nieuwe voedingsbronnen. Maar ook het onderwaterleven zal profijt hebben van de eilanden en weer tot bloei kunnen komen. Mosselbanken kunnen zich herstellen en het fijnste slib uit het water filteren. De vitaliteit onderwater zal verbeteren waardoor de visstand zich kan herstellen. En natuurlijk zal het toegankelijk worden voor natuurliefhebbers en watersportliefhebbers.

Samenwerking

Het project Marker Wadden is een samenwerking tussen publieke en private partijen, in het bijzonder Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat. De provincie Flevoland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economische Zaken en de Nationale Postcode Loterij hebben geld beschikbaar gesteld voor de realisatie van de nieuwe eilandengroep. Hiervan is het eerste eiland aangelegd; voor het realiseren van het totale ontwerp zijn nog meer financiële middelen nodig.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor