Belgische sportduikers hebben begin deze maand een klein aantal margrietjes aangetroffen in de westelijke Oosterschelde. Het margrietje is een klein soort zeeanemoon die in grote aantallen op wrakken in de Noordzee leeft. Dit is de eerste keer dat het margrietje in de Oosterschelde is gevonden.
Zeemargrietje
Het margrietje (Actinothoe sphyrodeta) is een klein soort zeeanemoon met een doorsnede van een tot twee centimeter. De mondschijf van de anemoon is wit, oranje of geel. De tentakels zijn altijd wit. Om duidelijk te maken dat het niet om de planten met witte bloemblaadjes en gele hartjes gaat, wordt de soort ook wel zeemargrietje genoemd.
Oosterscheldekering
De margrietjes zijn niet de enige soort die massaal wordt aangetroffen in de Noordzee, maar zelden of helemaal niet in de Oosterschelde wordt gezien. Ook bijvoorbeeld de helmkrab, breedpootkrab en vijgspons worden nauwelijks in de Noordzee waargenomen. Waarschijnlijk is de Oosterscheldekering een barrière die door soorten zeedieren niet of moeilijk kunnen passeren.