Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Margrietjes gevonden in Oosterschelde

  •  
31-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
Zee margriet

© Bron: Learning by action; Stichting Natuurbeelden - Wikimedia Commons

Belgische sportduikers hebben begin deze maand een klein aantal margrietjes aangetroffen in de westelijke Oosterschelde. Het margrietje is een klein soort zeeanemoon die in grote aantallen op wrakken in de Noordzee leeft. Dit is de eerste keer dat het margrietje in de Oosterschelde is gevonden.

Zeemargrietje

Het margrietje (Actinothoe sphyrodeta) is een klein soort zeeanemoon met een doorsnede van een tot twee centimeter. De mondschijf van de anemoon is wit, oranje of geel. De tentakels zijn altijd wit. Om duidelijk te maken dat het niet om de planten met witte bloemblaadjes en gele hartjes gaat, wordt de soort ook wel zeemargrietje genoemd.

Oosterscheldekering

De margrietjes zijn niet de enige soort die massaal wordt aangetroffen in de Noordzee, maar zelden of helemaal niet in de Oosterschelde wordt gezien. Ook bijvoorbeeld de helmkrab, breedpootkrab en vijgspons worden nauwelijks in de Noordzee waargenomen. Waarschijnlijk is de Oosterscheldekering een barrière die door soorten zeedieren niet of moeilijk kunnen passeren.
Bron: Stichting ANEMOON, Nature Today

Meer over:

zeemargiet
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.