Door de verandering van het klimaat in het noorden van Rusland, kampt de kanoet met een mannentekort! "Omdat de kanoet een monogame vogel is, waarbij de man in zijn eentje voor de kuikens zorgt, heeft dat grote gevolgen voor de populatie", zegt hoogleraar Jan van Gils van de Rijksuniversiteit Groningen.
Groeiachterstand
De oorsprong van het probleem ligt in de opwarming van de toendra. Doordat de insecten steeds vroeger uit de bodem komen, kampen kanoetenkuikens met een groeiachterstand. En hoe kleiner de kanoet, hoe slechter de overleving. Omdat de mannetjes net iets kleiner zijn dan de vrouwtjes, gaan die ook eerder dood, met een tekort aan mannen als gevolg.
"De kanoet is eigenlijk een kanarie in de kolenmijn van het klimaat"
Hoogleraar Jan van Gils
Kanoet als kanarie
Eerder liet Van Gils ook al zien dat de kanoeten steeds kleiner worden met relatief een steeds langere snavel. Ook dat is een gevolg van het opwarmende klimaat in het Arctisch gebied. "Eigenlijk is de kanoet daarmee een soort kanarie in de kolenmijn van het klimaat", zegt Van Gils. "Hij laat zien dat de vogels zelfs fysiek veranderen door de opwarming en dat dit niet zonder gevolgen blijft voor de populatie."
In de afgelopen veertig jaar is het aantal kanoeten met ongeveer twee derde afgenomen!