Vanuit Bonaire is zondag Lia Avis te horen. Zij heeft voor Vroege Vogels een natuurmonoloog gemaakt terwijl ze aan de slag gaat voor de Mangrove Maniacs. Een groep natuurbeschermers, die probeert het kwetsbare mangrovebos op het eiland te redden. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de boot varen ze regelmatig naar verschillende plekken binnen het Bonaire National Marine Park, waar deze mangrove groeit. De ‘Maniacs’ werken aan het herstel van dit bos, onder meer met de aanplant van zaailingen.
De mangrovebossen op Bonaire worden onder andere bedreigd door de slechte watercirculatie, als gevolg van het dichtslibben en dichtgroeien van kanaaltjes. Een relatief nieuwe bedreiging voor het mangrovebos is sargassum, een soort zeewier dat in bepaalde periodes van het jaar, in grote hoeveelheden aanspoelt op de kust van Bonaire.
Rood en zwart
Wereldwijd komen er zo’n 70 soorten mangrove voor. Op Bonaire gaat het onder meer om rode mangrove (Rhizophora mangle), witte mangrove (Laguncularia racemosa) en zwarte mangrove (Avicennia germinans). Deze soorten kunnen zowel in zout water als brak water groeien. Deze mangrovebossen op Bonaire zijn naar schatting 850 jaar oud. Het belang van deze bossen is allereerst het beschermen van de kust. Verder vormen de mangroves een belangrijke kraamkamer voor verschillende soorten vis.
De Mangrove Maniacs zijn dit jaar op plek 10 geëindigd in de duurzame top 100 van Dagblad Trouw. Meer informatie over dit initiatief is hier te vinden.