Willemijn gaat op zoek naar walvisbotten en mammoetbotten in Gendringen aan Zee. We gaan in een werkende steenafgraving op zoek naar sporen uit het verleden. Omdat de groeve in werking is, worden er nog iedere dag nieuwe vondsten gedaan. Samen met paleontoloog Rene van Uum die hier een aantal malen per week zoekt en een klein museum over zijn vondsten gemaakt heeft: min40celsius.
De ijstijden
Nederland is voor het grootste deel ontstaan in de ijstijden, een geologische periode gekenmerkt door veel koude perioden. In deze periode is het huidige landschap in Nederland gevormd. Een periode ook waarin mammoeten, neushoorns, wisenten en herten op de grote vlaktes graasden en werden bejaagd door leeuwen, hyena’s en wolven.Sporen van de ijstijd zijn nog altijd zichtbaar in het landschap. En in de bodem vinden we fossielen en resten van ijstijdzoogdieren uit de tijd dat de temperatuur in de winter – 40 graden celsius was of zelfs nog kouder.
Gevaarlijke oversteek voor mammoet
Aan de Oude IJssel vast, ligt de bedding van een oude zijtak van de Rijn waarin veel grind ligt dat is aangevoerd tijdens de IJstijden. Dat grind wordt nu gewonnen en daardoor komt veel naar boven. Rene en Willemijn vinden een mammoetbot. Niet ongewoon bij zo’n oude rivier. De mammoeten maakten lange tochten op zoek naar voedsel of om met de seizoenen mee te trekken. Een rivier doorwaden was altijd een risicovolle onderneming waarbij de zwaksten sneuvelden. Daar worden dus ook regelmatig resten gevonden.
Kijk vrijdag 23 oktober 2020 naar Vroege Vogels TV over de Oude IJssel om 19.50u op NPO 2!
Recentelijk is een stukje schedel van een waterbuffel gevonden op de storthoop van een zand- en grindbedrijf. Het bewijs dat pak hem beet driehonderd duizend jaar terug waterbuffels op de plek waar nu de Oude IJssel stroomt liepen. Zondag zal Vroege Vogels Radio aandacht besteden aan deze vondst op NPO Radio 1 tussen 7.00 en 10.00.