Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maarten Keulemans: Godzilla

  •  
16-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
maarten column
We moeten het eens hebben over Godzilla, dames en heren! U weet wel, dat is dat dinosaurus-achtige filmmonster, dat de afgelopen weken overal dreigend op de abri’s prijkte, vanwege een nieuwe film die momenteel in de bioscoop draait.
Er is ook iets geks aan de hand met Godzilla. En dan heb ik het er niet over dat Google hem gewoon herkende als ‘de kleine watersalamander’ Lissotriton vulgaris , toen ik mijn telefoon op zo’n filmposter richtte.
Nee, in de jaren ’50 was Godzilla gewoon nog een in rubber pak geklede vent. Maar de digitaal getekende Godzilla van tegenwoordig is veel groter!
Gelukkig kan je het zo gek niet bedenken of de wetenschap heeft het wel eens onderzocht. Door de jaren heen is Godzilla gegroeid van 50 meter in 1954 tot liefst 150 meter vandaag, berekende een zeebioloog, genaamd Craig McClain.
Dat is veel sneller dan de ‘regel van Cope’. Een biologische vuistregel, die voorschrijft dat dieren door de tijd heen geleidelijk groter worden.
Ter vergelijking: walvissen deden er 55 miljoen jaar over om te groeien tot hun huidige omvang. Het paard had 35 miljoen jaar nodig om uit te groeien tot het hinnikende gevaarte van vandaag, van het minipaardje Mesohippus.
Maar ja, dat is alleen als je het met rust laat. Tegelijk met de nieuwe Godzilla verscheen er een Brits onderzoek, dat uitwijst dat de echte dieren momenteel juist steeds kleiner worden. Omdat we grote soorten zoals de neushoorn en de tijger massaal over de kling jagen, is het gemiddelde dier over 100 jaar naar verwachting 10% kleiner dan vandaag, aldus het onderzoek. Andere wetenschappers stelden zoiets ook al eerder vast voor vissen, waar zelfs een heuse selectiedruk is naar kleinere dieren. Omdat de kleintjes beter kunnen ontsnappen aan de visser, dan de grote.
Nog even en we zitten hier tussen de muizen, zangvogels en ander klein grut waarvoor Godzilla nog een leesbril zou nodig hebben.
Misschien is dat wel de reden dat Godzilla steeds groter wordt? Vanouds symboliseert Godzilla de gevaren waartegen we ons machteloos voelen. Destijds in Japan, waar Godzilla vandaan komt, was dat de Atoombom. Maar op een planeet dat zo overwoekerd is geraakt met mensen, dat zelfs de dieren letterlijk beginnen te krimpen, is de waanzin nog veel grootser, onbevattelijker en absurder dan een Atoomoorlog. Alleen een heel grote Godzilla kan dat nog verbeelden.
Zeebioloog McClain berekende overigens nog iets. Met zijn naar schatting 55 duizend ton zal Godzilla al snel een urineproductie hebben gehad van zo’n 49 miljoen liter per dag. Ofwel 20 olympische zwembaden vol pis.
Dat Godzilla met een laserstraal uit zijn bek kan schieten is een ding. Wacht maar tot hij zijn plas-straal op je richt.
Een mooiere metafoor had zelfs ik als columnist niet kunnen bedenken.
Van het vernietigen van je planeet komt ongelofelijk gezeik.
Column van Maarten Keulemans voor Vroege Vogels Radio.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.